Dienas ziņas

Atgriežas Latvijā un uzsāk savu biznesu

Dienas ziņas

Mēs Latvijai novēlam...

Rudbāržos restaurēta Varoņu zāle

Valsts svētkus svin Rudbāržu skolas atjaunotajā Varoņu zālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētku priekšvakarā Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolā svinīgi atklāta restaurētā Varoņu zāle, uz kuru reiz tika atvesti brīvības cīņās kritušie karavīri, arī pulkvedis Oskars Kalpaks. Rudbāržu skolas ēkā Brīvības cīņu laikā 1919. gada sākumā uzturējās 1. latviešu bataljons vai tautā labāk zināms kā Kalpaka bataljons. Tagad šī Varoņu zāle ir atguvusi savu izskatu, kāds tas bijis pēc muižas atjaunošanas 1908. gadā.

 

Pulkveža Oskara Kalpaka vārds Rudbāržu skolas bērniem nav svešs. Par brīvības cīnītājiem te tiek runāts ar lielu pietāti. Daudzu gadu garumā skolā vāktas ziņas par Brīvības cīņu gaitām un tiem notikumiem, kas risinājušies Rudbāržos un tās apkārtnē. O. Kalpaka Rudbāržu pamatskolas direktora Dzintara Strauta 20 gadus lolotā iecere – reiz pilnībā restaurēt Varoņu zāli - tagad ir īstenojusies.

Ieti dažādi ceļi - notikušas vēsturiskās izpētes, iegūts arī valsts kultūras pieminekļa statuss skolas ēkai.

''Kādu laiku es vienkārši stāstīju pašvaldībai, ka vajadzīgi projekti, jāmeklē iespējas; pats arī skatījos, ko piedāvā Kultūras ministrija, Eiropas fondi. (..) Beigās kā izmisuma solis palika griezties pie Saeimas,'' tagad atceras Strauts.

Saeimā dzirdīgas ausis atradušās, un zāles restaurācijas darbiem tika atvēlēti aptuveni 140 tūkstoši eiro. Savu artavu zāles projekta īstenošanas gaitā ieguldījusi arī Saeimas deputāte no Skrundas novada, bijusī domes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga:

''Varbūt tā ir maza dāvaniņa kopumā Latvijai jubilejā, kura tuvojas, bet tā ir ļoti svarīga Skrundas novadam un jo īpaši Rudbāržiem. Tagad Varoņu zāle dod pamatu tālākai ne vien mūsu novada skolniekiem, arī skolotājiem vēstures apgūšanai, bet lai šī vieta arvien vairāk iedzīvina ceļu no Latvijas skolām, jo tieši šajā vietā 1919. gadā ir sākušās Brīvības cīņas par brīvu, neatkarīgu Latviju.''

Interjeriste Ināra Cine no projektēšanas biroja SIA „LDU Kroks”, kura strādājusi šajā restaurācijas projektā, izceļ vairākas būtiskas lietas – pirmkārt, pievēršot uzmanību zāles harmoniskajai atmosfērai un īpašajam ozolkoka parketam ar greznu un neparastu rakstu.

Skolas direktoram Dzintaram Strautam ir ne mazums ideju, ko nākotnē darīt gan pašā zālē, gan skolas ēkā. Tai noteikti būtu jākalpo sabiedrībai, spriež direktors, turklāt zāles apaļā forma ar kupola griestiem ir priekšnoteikums labai akustikai.

''Telpas var kalpot kā muzejs ar ekspozīcijām tiem, kas interesējas par Brīvības cīņām. Vēl viens virziens – kamermūzika. Man šķiet, mēs varētu rīkot arī konferences par Brīvības cīņām, tuvumā ir arī viesnīcas, pieļauju - varētu būt arī starptautiskas tikšanās jauniešiem,'' vīzijas zīmē Strauts.

Rudbāržu pamatskolā izveidojušas arī savas valsts svētku svinēšanas tradīcijas. Skolas direktors stāsta, ka svētku vakarā katrā logā iedegs divas sveces, arī uz pils balkoniem, taps gaismas ceļš – tāda tradīcija ir jau vismaz 20 gadus.

Gaidāms arī svētku salūts un koncerts atjaunotajā Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolas Varoņu zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti