Kultūra

Jaunpiebalgas "Lielkrūzēs" uz ikgadējo saietu pulcēsies Latvijas dziesminieki

Kultūra

Kolekcijas monētai "Baltars. Porcelāns" jau kaļ nākamo tirāžu

Sāks 200 gadus vecās Krustpils luterāņu baznīcas torņa un jumta remontu

Sāks 200 gadus vecās Krustpils luterāņu baznīcas torņa un jumta remontu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau augustā pirmie nopietnie būvniecības darbi tiks uzsākti vecākajā Jēkabpils dievnamā. Krustpils luterāņu baznīcai beidzot tiks labots tornis un uzsākta jumta rekonstrukcija. Dievnams, kurš pirms septiņiem gadiem saņēmis arī Eiropas kultūras mantojuma zilo karogu, tiek uzskatīts par sakoptāko valsts nozīmes kultūras pieminekli tuvākajā apkārtnē. Baznīcā regulāri notiek ne tikai dievkalpojumi, bet arī dažādi koncerti.

“Es no mazām dienām te nāku, cik sevi atceros, un ekskursanti, kas iebrauc, priecājas - kas par skaistu baznīcu! Tā ir pils!” stāsta Velta Sotņika. Viņa ir Krustpils evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes locekle paaudžu paaudzēs, šo Jēkabpilī pašā Daugavas krastā esošo seno dievnamu apmeklējusi jau no bērnu dienām un par tā īpašo kultūrvēsturisko vērtību uzskata pašu dievnama ēku.

Kā skaidro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Elvīra Mantrova, ne vien pats dievnams ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tajā ir arī vairāki mākslas valsts nozīmes pieminekļi.

“Tie ir tādi kā vārti kopā ar Krustpils pili Jēkabpilī, un vispār tas ir ļoti nozīmīgs mantojums, jo tas ir datējams ar 1818. gadu, un tā ir ēka, kas ļoti eksponējas ainavā, Daugavas krastu ainavā. Tas ir tāds nozīmīgs akcents un dominante pilsētā,” norāda Mantrova.

Biezu koku vainagu ieskautā Evaņģēliski luteriskā baznīca ir vecākais dievnams Jēkabpilī. Tas dibināts 1618. gadā.

“Nu, dievnams kā tāds un draudze jau 1420. gados... Tad ir bijusi tāda kopiena, un pēc tam Korfs ir uzbūvējis baznīcu pretī pilij uz Daugavas krasta, bet tā ir nodegusi, tā ir koka baznīca bijusi," atklāj Velta Sotņika. Viņa zina stāstīt, ka dievnams vairākas reizes nodedzis un atjaunots, bet augstais tornis saglabājies vēl no iepriekšējās mūra baznīcas. "Un tad 1818. gadā ir sākts celt šo baznīcu, nobeidzot 1820. gadā. 1824. gadā tā ir iesvētīta. Tā sākās šīs baznīcas dzīve."“

Šobrīd draudzē ir gandrīz 400 locekļu. Kupli apmeklēts dievnams ir tieši svētku reizēs, kad te notiek arī dažādi koncerti, atklāj draudzes mācītājs Ēvalds Bērziņš.

Tomēr pēdējos gados turpat vai 200 gadus vecajam dievnamam aizvien vairāk nepieciešams jumta un torņa remonts.

“Mums ir vajadzīgs ļoti liels remonts. No iekšpuses redz, kā jumts tek. Visur ir vajadzīgs remonts. Lai sakārtotu jumtu un fasādi, ir kopumā nepieciešami 100 tūkstoši eiro," uz griestiem norādot, atklāj ilggadējā draudzes locekle, diakonijas un dāmu komitejas vadītāja Zaiga Heniņa.

"Katrs dievnams ir svarīgs pilsētai, jo dievnams jau nestāv tukšs, lielāka vai mazāka draudze ir,” nepieciešamību jau no pērnā gada pašvaldībā izdalīt līdzekļus dievnamu atbalstam atklāj Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcēvičs. “Šogad šim dievnamam tika kombinēts finansējums attiecībā uz izgaismošanu. Mēs iekārtojām, lai izgaismotu šo dievnamu, kurš ir unikāls un skaists. Tālāk vajadzības dievnamam ir ļoti lielas. Protams, mēs mudinām startēt dažādos projektos. Tagad ir tā drusciņ grūtāk, un radās doma izveidot saistošos noteikumus, kas ļautu mums katru gadu budžetā paredzēt vismaz 10 tūkstošus, un tad prioritārā kārtā piešķirt šo naudu dievnamiem.”

Krustpils evaņģēliski luteriskās baznīcas torņa rekonstrukcijas darbi tiks uzsākti jau šomēnes, tomēr vecākā Jēkabpils dievnama draudzes locekļus nepamet cerība jau drīzumā ķerties pie baznīcas jumta nomaiņas darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti