Dienas ziņas

Rīgā – pirmais neiroķirurģiskais mikroskops

Dienas ziņas

Kurzemē par pašvaldību reformu

Rīgas Doma gailis atkal tornī

Rīgas Doma torņa smailē atgriežas restaurētais gailis un lode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas restaurācijas Rīgas Doma baznīcas smailē atkal sardzē stāv spoži apzeltītais gailis. 86 kilogramus smago vara  putnu tornī nogādāja ar pacēlāju un alpīnistu palīdzību. Jau pavisam drīz ap gaili noņems  sastatnes un viens no Rīgas simboliem atkal rādīs vēja virzienu.  

Doma dārzā pirms gaiļa pacelšanas un novietošanas atpakaļ torņa smailē notika neliela ceremonija, kurā piedalījās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, būvuzņēmuma "Arčers" valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns, Rīgas Doma, kā arī baznīcas restaurācijā iesaistīto uzņēmumu speciālisti.

Kapsulā tiek likts vēstījums nākamajām paaudzēm par to, kā ritēja Rīgas Doma restaurācijas darbi, un viena lata sudraba monēta, kuru izlaida, atzīmējot 800 gadus kopš likts pamatakmens Domam. Kapsulu ieliks lodē, uz kuras tup gailis. Senos laikos gailim viens sāns bijis apzeltīts, bet otrs - melns. Kad pūtis labvēlīgs vējš un Daugavā varēja ienākt kuģi, tas rādījis zelta sānu. Bet, kad pūta pretvējš, putns pilsētai vērsis melno sānu.

Šobrīd gailim abi sāni apzeltīti,  lai no kuras puses vējš pūš, lai Latvija dzīvo pārticīgi, drošībā un laimē.  

Šo gaili - vēsturiskā putna kopiju pirms 30 gadiem izgatavoja kalējs Pēteris Koroļs. Meistars ir ļoti gandarīts, ka arī tagad palīdzēja restaurēt - izlīdzināja buktes un iztaisnoja salocīto asti, kas cieta, kad 1985.gadā, gaili ceļot tornī, tas atsities pret sienu.  

“Protams, tāds retums, pēc 30 gadiem atkal satikties... Jānovēl, lai viegli griežas! Lai nekas viņam nemaisa!” tagad saka Koroļs.

Doma restaurācijas projekts sākotnēji neparedzēja  atjaunot gaili. Taču redzot, ka gailis kļuvis matēts un netīrs, un ka putni ar asajiem nagiem bija  noskrāpējuši zeltījumu, būvnieki nolēma to restaurēt par  saviem līdzekļiem. To finansēja būvuzņēmums ”Arčers”. Gaili  apzeltīja tie paši meistari, kas pirms 30 gadiem.

“No mūsu, restauratoru, viedokļa augstākais un emocionālākais darbs, kas pēdējos  gados darīts. Un neviens jau nezina, vai pēc 50 - 100 gadiem kāds pieskarsies gailim,” saka AS “Būvuzņēmums “Restaurators”” valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs.

“Gailis kādreiz bija tas galvenais, kas cilvēkus modināja. Šodien viņš atgādina par garīgo modrību, lai cilvēks nepalaižas un lai nedzīvo savu dzīvi, kā sanāk, bet lai ir modrs, lai esam savas dzīves cienīgi,” saka Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš. 

Gatavojot gaili uzcelšanai, vīriem nācās vēl samērā ilgi pacīnīties, lai kasti ar sasaiņoto gaili dabūtu ciet. Kā viņi jokoja - gailis droši vien grib pats uzlidot tornī.

Kā saka restauratori, uzcelt gaili nav grūts, bet ārkārtīgi atbildīgs brīdis. Jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nesabojātu apzeltījumu. Smailē gaili uzsēdināja speciālisti, kuri 2009.gadā uzlika atjaunoto gaili arī Pēterbaznīcā.

Jau vēstīts, ka restaurācijas laikā attīrīta gaiļa un lodes virsma, apstrādātas bojātās vietas un atjaunots zeltījums.

Gailis Doma baznīcas smaili rotā kopš 1595.gada. Tas izgatavots no vara, bet virsma pārklāta ar lapiņu zeltu. 1985.gadā tika izgatavots un torņa smailē uzstādīts jauns 86 kilogramus smags gailis, kura sekstē iegravēts viņa dzīvesstāsts: "Esmu sava priekšteča, 1595.gadā dzimušā, 1666.gadā uzpostā, 1776.gadā ugunī apzeltītā Doma gaiļa kopija."

Torņa nostiprināšanas un restaurācijas projektētājs ir "Būvinženieru konsultāciju birojs", būvdarbu līguma summa - 4,8 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti