Dienas ziņas

Siguldas novada cīņa ar latvāņiem

Dienas ziņas

Papes ezerā pētīs ūdens kvalitāti

Rekonstruē vēsturisko grāfa Pālena bibliotēku

Rekonstruē vēsturisko grāfa Pālena bibliotēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iecavā sākta 20.gadsimta sākumā būvētās grāfa Pālena bibliotēkas ēkas rekonstrukcija. Tas būvniekiem vienlaikus ir gan grūts, gan interesants uzdevums. Darbu gaitā cita aiz citas atklājas gan vēsturiskās liecības, gan senās būvniecības principi. Līdzās senajai ēkai tiek celta arī piebūve, kas kompleksā veidos jauno Iecavas Mūzikas un mākslas skolu, kas iecavniekiem izmaksās aptuveni divus miljonus eiro.

Vairāk nekā 100 gadus senajā bibliotēkas ēkā - vienā no retajām grāfa Pālena Iecavas muižas kompleksa ēkām, kas saglabājusies līdz mūsdienām -, kopš pagājušā gada nogales rosās būvnieki. Būvdarbu vadītājam Iecava ir dzimtā pilsēta, un viņš atceras, ka jau kopš bērnības šī ēka pievilkusi kā magnēts, bet arī tagad atklājumu netrūkstot. Viens no tādiem balsta kolonna.

Izdevies atrakt arī vēsturisko pagrabu, kas gan tiks iekonservēts, un vītņu kāpes, pa kurām varēs staigāt arī nākamie iemītnieki, bet lielākais pārsteigums sagaida  ēkas trešajā stāvā.

"Tāds betons... es vispār pirmo reizi tādu redzu," saka būvdarbu vadītājs Andris Alksnis.

Celtnieku uzdevums gan nav tikai atjaunot seno ēku. Turpat blakus slejas jauna piebūve. Abas ēkas tiks savienotas ar centrālo ieeju, kas simboliski nozīmēs pāreju no senatnes uz mūsdienām.

"Iecere ir tāda, ka izveidosim arī kādu ekspozīciju, lai bērni zin, kur viņi mācās, un varbūt būs iespēja arī dziļāk pētīt vēsturi. Tā kā es domāju, ka tas ir ļoti labs savienojums," uzskata Iecavas Mūzikas un mākslas skolas direktore Ineta Pilverte.

Jaunie ēkas saimnieki būs Iecavas Mūzikas un mākslas skolas vairāk nekā 130 audzēkņi, kuru rīcībā tagad būs 28 klašu telpas, bet vēsturiskajā korpusā paredzēta koncertzāle un izstāžu zāle. Apjomīgais objekts, kura izmaksas ir apmēram divi miljoni eiro, tiek būvēts par pašvaldības līdzekļiem un tiks pabeigts līdz šā gada rudenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti