Kultūras ziņas

Kuldīgā spriež par mākslas un naudas attiecībām

Kultūras ziņas

Purvīša balvai būs būt!

Nav vienprātības par pieminekli Valdemāram

Kuldīga vēl nespēj izraudzīties Krišjāņa Valdemāra pieminekļa skici

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atšķirīgo viedokļu dēļ šodien Kuldīgas novada domē bez rezultāta beigusies žūrijas apspriede, kurā bija iecerēts izraudzīties labāko no konkursā iesniegtajām idejām par pieminekli Krišjānim Valdemāram.

Kopumā metu konkursā pieminekļa vai vides objekta izveidei Kuldīgas novada Ēdoles ciema Dzirnavu dārzā bija iesniegti pieci piedāvājumi.

Izvērtējot Ēdoles iedzīvotāju, interneta balsotāju un žūrijas favorītus, vienprātība netika rasta, tādēļ atbilstoši nolikumam konkurss būs jārīko atkārtoti.

Tas nozīmē, ka idejas par pieminekli vienam no jaunlatviešu kustības aizsācējiem un Ainažu jūrskolas dibinātājam Krišjānim Valdemāram atkārtoti varēs iesniegt gan līdzšinējie konkursanti, gan jaunie.

Ēdoles pagasta 19. gadsimta vēsture ir cieši saistīta ar Valdemāru. Viņš Ēdolē kārtojis muižas grāmatvedību un strādājis par skrīveri, vienlaikus izauklējot ideju par bibliotēkas izveidi Ēdolē. Pateicoties viņam, 1848. gada Lieldienās Ēdoles baznīcā durvis vēra pirmā latviešu dibinātā bibliotēka.

Bet Tukuma novada pašvaldība turpina vākt ziedojumus pieminekļa izveidei pirmajam Latvijas ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meierovicam. Kopš jūnija sākuma pašvaldības kontā jau ieskaitīti nedaudz vairāk par tūkstoš eiro. Ziedojumus paredzēts vākt līdz 2018. gada 1. novembrim. Vienlaikus Tukuma novada pašvaldība ir izsludinājusi metu konkursu Meierovica piemineklim, kas noslēgsies 2. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti