Dienas ziņas

Starptautiskā ekspedīcija "Gulbju lidojums" sasniedz Latviju

Dienas ziņas

Bērnus pamatskolas vecumā pārvilina pilsēta

Pirmie mēbeļu dizaina absolventi Kuldīgā

Kuldīgā pirmie mēbeļu dizaineri saņem diplomus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vispārizglītojošās skolās atsācies mācību process, bet tehnikumos jau ir audzēkņi, kas aizstāv diplomdarbus. Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā nupat studijas beiguši mēbeļu dizaineri ar vidējo profesionālo izglītību. Tā ir jauna programma, un viņi ir pirmie absolventi. 

Jaunās mēbeļu dizaineres Agitas Vilnītes diplomdarbs “Spēka krēsls” izpelnījās nedalītu žūrijas apbrīnu. Pati autore atzīst – tas ir viņas Latvijas simtgades krēsls, pie tā strādāts aptuveni divus mēnešus. Ideja tam radusies, skatoties latvju zīmes, kas mūsdienās tiek ietvertas gan aksesuāros, gan apģērbā, un kāpēc gan to nevarētu ielikt krēslā. Tā no aptuveni 1500 ozola un kļavas koka klucīšiem krēsls izlocīts kā latvju rakstu josta.

“Tam visam ir raksta kompozīcija, kuru nebija iespējams izveidot kaut kādā veidā mehanizēti, tas viss ir roku darbs, un gala rezultāts ir diezgan veiksmīgs,” saka Agita Vilnīte.

Kopumā pirmajā izlaidumā tehnikumu pabeidza deviņi jaunie dizaineri. Viņu idejas bija īstenojušās dažādās dizaina mēbelēs – krēslos, galdos, soliņos, spoguļgaldiņos, gultās. Žūrija ne tikai vērtēja paveikto, bet arī izteica dažādus priekšlikumus par izstrādājumu funkcionalitāti.

“Jārēķinās, ka studenti ir izaugsmes procesā, bet idejas ir labas. Jo vairāk mēs liekam gudras galvas kopā, jo labāks rezultāts. Neviens nav solists, pie šāda veida darbiem vajadzīgas komandas, tikai tā mēs varam panākt maksimāli labāko rezultātu,” skaidro žūrijas loceklis, dizainers Roberts Vaitkus.

Šis ir pirmais Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma mēbeļu dizaineru izlaidums. Pusotra gada laikā jaunieši apguvuši ne tikai kompozīciju, bet arī praktiski izzinājuši, kā tehnoloģiski savu ideju īstenot, kā saskaņot materiālus, kā tos padarīt ne tikai baudāmus acij, bet arī ērti lietojamus.

Kuldīgas tehnikumā veidot apmācību programmu mēbeļu dizaineriem ne tikai rosinājuši, bet arī palīdzējuši izstrādāt Latvijas Kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociācija, kā arī Meža un koksnes produktu zinātniskās pētniecības centrs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti