Kultūras ziņas

Pasniedz Arhitektūras gada balvu

Kultūras ziņas

Latvijas Kultūras akadēmijai 25

Pasniegta arhitektūras gada balva

Arhitektūras Lielo gada balvu saņem Nacionālais mākslas muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas piešķirtas Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam un koncertzālei "Lielais dzintars", Dzintaru koncertzālei un Maltas vidusskolu rekonstrukcijai, informēja Latvijas Arhitektu savienība.

Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2016 piešķirta:

  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (autori "Processoffice" UAB, Andrius Skiezgelas Architecture, SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa")

Latvijas Arhitektūras gada balva 2016 piešķirta:

  • Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs "Lielais dzintars" (autors Folkers Gīnke)
  • Dzintaru koncertzāle (autors SIA "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele")
  • Maltas vidusskolas rekonstrukcija (autors SIA "SAALS")

Balvas starptautiskā žūrija, pamatojot Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izvirzīšanu augstākajam apbalvojumam, norāda, ka paplašinātā senā ēka ir padarīta mūsdienīga, atdzīvinot tās sen aizmirstos elementus un vienlaikus saglabājot tās vēsturisko kodolu.

“Bēniņu un tehniskā pagraba telpu izmantošana ir ne vien funkcionāla un pragmatiska, bet arī simboliska, akcentējot kultūras nepārtrauktību, kas muzejam ir īpaši svarīgi. Arhitektoniskais materiālu lietojums ir ļoti pārdomāts un pieskaņots ēkai – tas netiešā, niansētā veidā sasaucas ne vien ar esošo estētiku, bet arī ar Ziemeļeiropas tradīcijām stikla, koka un akmens izmantošanā, ar visu tajos ietverto vēsturi un atmiņām,” skaidro žūrija.

Finālistu diplomi ir piešķirti arhitektūras darbiem “Villa Rota” (rekonstrukcijas autors SIA "Vincents"), apartamentu kompleksam “Kado Karim” (autors "SZK un Partneri"), Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvei (autors SIA "Sestais stils") un TV raidījumam "Adreses" (autors Mārtiņš Ķibilds, "VFS Films", "Ziemeļu puse").

Bērnu balvu “Zirnis” Latvijas arhitektūrā, kuru jau sesto gadu piešķir izglītības projekta “Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks” skolēnu žūrija, šogad saņēma apartamentu komplekss “Kado Karim”.

Latvijas Arhitektūras gada balvas Lielais partneris “Pillar” starptautiskās žūrijas izvirzītajam uzvarētājam - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas autoriem dāvina braucienu uz šī gada Venēcijas Arhitektūras biennāli. Interjera salons “Krassky” savu īpašo balvu pasniedza Kolekcionāra mājai (“Zaigas Gailes birojs”), dāvinot apmaksātu braucienu uz gaismas arhitektūras simpoziju “Daylight Symposium 2017”.

Modes un stila žurnāls "Pastaiga" savu atzinības balvu pasniedza arhitektiem Mārai Ābelei un Mārtiņam Jaunromānam par darbu pie Dzintaru koncertzāles par veiksmīgu mūsdienīgā un vēsturiskā apvienojumu. Savukārt sabiedrības balsojumā portālā “Delfi” šogad lielāko balsu skaitu ieguva Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūve, kuras autori ieguva “Delfi” reklāmas laukumu 1000 eiro vērtībā.

Lai novērtētu aizvadītā gada arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija astoņu ekspertu sastāvā, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veica starptautiskā žūrija - arhitekti Pēters Loo (Igaunija), Marius Šaliamoras (Lietuva), Eva Kuriloviča (Polija), kā arī dizainere  un publiciste Tamāra Šafrīra (Izraēla/ Nīderlande). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti