Rolands Drelnieks pēc profesijas ir galdnieks, bet zemkopību apguvis pašmācības ceļā. Tomātu un gurķu audzēšanai Drelnieku ģimene nopietni pievērsās 2014.gada rudenī, kad ar Eiropas fondu līdzfinansējumu uzbūvētas divas siltumnīcas. Nu rit otrais gads saimnieku godā, un pašlaik iestādīti aptuveni 400 gurķu un tomātu stādu.
"Pirmā raža gurķiem ienāca uz Jāņiem, it kā jau labi, bet tas jau ir par vēlu. Cilvēki grib stipri ātrāk, tāpēc nolēmām būvēt lielākas siltumnīcas, un tad jau maija vidū varam dabūt pirmos gurķus," stāsta SIA “Jaunniedras” saimnieks Rolands Drelnieks.
Pērn izaudzētas 3,5 tonnas gurķu un aptuveni viena tonna tomātu, taču šogad saimnieki cer uz lielāku ražu. Lai to sasniegtu, siltumnīcā nepieciešams siltums visu diennnakti. Alūksnes pusē jau izsenis raksturīgi vēsāki laiksapstākļi, nekā citviet valsts teritorijā, tāpēc īpašu uzmanību ik dienas saimnieki pievērš laika prognozei.
"Ja naktī mīnusu vairāk, tad mēs ceļamies ik pēc divām stundām un kurinām. Ja laukā ir +10 [grādi], tad ik pēc trīs stundām kurinām. Dienā apmācies - arī kurinām. Nav apmācies, ir saulīte - nekurinām, jo ļoti ātri sasilda saulīte," atzīst SIA "Jaunniedras" saimnieks.
"Ja mēs ātrāk iestādām, piemēram, pavasarī, kad tās saulītes ir mazāk, nebūs tāpat īpaši rezultāta. Tātad ir jāpilnveido siltumnīcas, lai iegūtu ātrāku ražu," klāsta SIA "Jaunniedras" saimniece Alda Drelniece.
Siltumnīcas aprīkotas ar apkures, ventilācijas un ūdens sistēmu ražas palielināšanai. Katrs augs prasa rūpīgu apkopi un arī pašu siltumnīcu saimnieki uztur steriālā tīrībā, lai nepieļautu slimību izplatību.
Lai pilnībā izmantotu lauksaimniecības resursus, Drelnieku ģimene audzē arī puķu stādus un zemenes, ko realizē vietējā tirgū. Kā paši atzīst, uz laukiem pārcēlās, lai vairāk laika veltītu augkopības biznesam, taču darbs savās mājās nenozīmē, ka ikdienā ir vairāk brīva laika.