Kultūra / Skatuve
Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes
Ko drīzumā piedzīvot teātrī? Trīs ierosmes
Rīgā ar viesizrādēm "Kā sagaidīt citplanētieti" viesojas Valmieras teātris, Čehova teātrī gaidāma pirmizrāde ""Skatuve" ugunī", bet nākamnedēļ Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma, pulcējot dejas profesionāļus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.
Stāsts par aizgājušo gadsimtu – režisora Dmitrija Krimova pirmizrāde Rīgā
Stāsts par aizgājušo gadsimtu – režisora Dmitrija Krimova pirmizrāde Rīgā
Latvijas Nacionālajā teātrī ceturtdien, 1. februārī, pirmizrāde darbam "Pīters Pens. Sindroms", ko režisors Dmitrijs Krimovs nosaucis par "nostalģisku drāmu". Nostalģija par to, ka Pīters Pens, ko skotu rakstnieks Džeims Berijs savulaik iecerēja kā mūžīgo zēnu, Krimova interpretācijā tomēr pieaug? Jeb nostalģija par ko citu?
Vai baletdejotājs ir vīrišķīga profesija?
Vai baletdejotājs ir vīrišķīga profesija?
Laikā, kad cīnāmies par līdztiesību, joprojām mēdzam gluži neapzināti sadalīt pasauli zēnu un meiteņu frontē. Daļa sabiedrības dzīvo stereotipos, ka ir profesijas, kas domātas tikai sievietēm vai tikai vīriešiem. Šāda domāšana arvien vairāk iezogas arī dejas jomā – kāpēc Rīgas Baleta skolā zēnus nu jau var saskaitīt uz abu roku pirkstiem? Kāpēc zēni vairs negrib dejot baletu vai varbūt to nekad nemaz nav gribējuši?
Jaunās Liepājas teātra valdes fokusā – teātra mazās zāles izveide un darbinieku algas
Jaunās Liepājas teātra valdes fokusā – teātra mazās zāles izveide un darbinieku algas
No 1. februāra darbu sāks pildīt Liepājas teātra jaunā valde, kas sola gādāt par teātra mazās zāles izveidi, kā arī  aktieru un tehnisko darbinieku algu palielināšanu. Jau ilgstoši tās ir vienas no zemākajām valstī, salīdzinot ar citiem teātriem. Lai gan šogad kultūras nozarei valsts piešķīrusi papildu budžetu, Liepājas teātris to varētu arī nejust, jo juridiski ir pašvaldības pārziņā.
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Otrdien, 30. janvārī, oficiāli apstiprināta jaunā Liepājas teātra valde. Valdes locekļa pienākumus administratīvajā un saimnieciskajā jomā no 1. februāra sāks pildīt bijusī Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze, savukārt par Liepājas teātra valdes locekli mākslinieciskajā jomā apstiprināts režisors Valters Sīlis.
Kā necenzēt sevi un atrast empātiju? Saruna ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu pēc izrādes «Visas viņa...
Kā necenzēt sevi un atrast empātiju? Saruna ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu pēc izrādes «Visas viņas»
Dailes teātra Mazajā zālē režisore Inese Mičule un aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa skatītājus aicina uz monoizrādi "Visas viņas". Britu dramaturgs Alistērs Makdauels (Alistair McDowall) radījis trīs monologus, kuru centrā ir sieviešu likteņi dažādos laikos. Tie runā par tēmām, kuras ikdienā bieži tiek apspiestas, noklusinātas, neizrunātas. Pēc pirmizrādes sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" aktrise teic, ka nebaidās no tā, ko kāds padomās, ka kādam kāds vārds izrādē liksies par rupju vai tēma šķitīs par jūtīgu – teātrim ir jārunā par tādām tēmām, citādi no tā nav jēgas. Viņa cer, ka izrāde kādam palīdzēs necenzēt sevi un atrast empātiju pret sevi un pārējiem.
Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Triju izrāžu izlase
Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Triju izrāžu izlase
Manifests dzīves skaistumam, komisks atskats uz to, un emociju spēks, kas veido un arī spēj "uzspridzināt" dzīvi, līdzīgi kā Higsa bozons, – tēmas, kas mutuļo uz teātra skatuves šodien. Triju izrāžu izlasi piedāvā "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd