Kultūra / Skatuve
VIDEO: Kāda ir bērnu un jauniešu teātra loma Latvijā? Diskusija
VIDEO: Kāda ir bērnu un jauniešu teātra loma Latvijā? Diskusija
Atzīmējot Starptautisko bērnu un jauniešu teātra dienu, 20. martā ASSITEJ nacionālais centrs Latvijā aicināja teātra jomas profesionāļus, vecākus, pedagogus, ikvienu interesentu piedalīties domnīcā "Kāda ir bērnu un jauniešu teātra loma skatuves mākslas kopainā Latvijā?" par bērnu un jauniešu teātri Latvijā, tā nozīmi atvērtas un kritiski domājošas sabiedrības veidošanā un atspoguļošanos teātra kritikā.
JRT aktieris Jānis Grūtups: Mēs nekādi uz skatuves nevaram noslēpt to, kas notiek mūsu dzīvē
JRT aktieris Jānis Grūtups: Mēs nekādi uz skatuves nevaram noslēpt to, kas notiek mūsu dzīvē
"Mums vakar iedeva kastes, es sakrāmēju savu grima galdiņu kastē, man bija nenormāli skumji. Mums jau bija joks, ka varbūt paliekam Miera ielā, ja jau jums tās ir pirmās mājas. Nē, par to nav stāsts, bet tā ir mūsu pirmā māja un tā ir vieta, kur sākās mūsu profesionālās skatuves gaitas, tāpēc es tā nejūtos kā mūsu vecmeistari, ka tagad atpakaļ uz mājām un to adresi," savās sajūtās par teātra atgriešanos rekonstruētajā ēkā Lāčplēša ielā Latvijas Radio 3 raidījumā "Šņorbēniņi" dalās Jaunā Rīgas teātra aktieris Jānis Grūtups.
Uzrunāt ar godīgumu. Nacionālā teātra izrāde «Savādais atgadījums ar suni naktī»
Uzrunāt ar godīgumu. Nacionālā teātra izrāde «Savādais atgadījums ar suni naktī»
"Ja mākslinieks spoguļo pasauli, tad vajadzētu tajā lielajā spogulī spoguļot arī tās mazās detaļas, kas bieži vien ļoti daudz pasaka par sabiedrību. Es domāju, ka pieņemšanas ziņā mūsu sabiedrībai vēl ir daudz kur attīstīties un augt," spriež Nacionālā teātra izrādes "Savādais atgadījums ar suni naktī" galvenās lomas tēlotājs Kārlis Krūmiņš. Šis režisora Valtera Sīļa iestudējums vēsta par kādu īpašu zēnu vārdā Kristofers. Zēnam ļoti labi padodas matemātika, viņš zina no galvas visas pasaules valstis un to galvaspilsētas. Kristoferam nepatīk, ka viņam pieskaras, viņam nepatīk svešinieki, tāpat arī nepatīk dzeltenā un brūnā krāsa. Kristoferam ir autiskā spektra traucējumi.
Daugavpils teātrī pirmizrāde komēdijai ar trillera elementiem «Laime uz naža asmens»
Daugavpils teātrī pirmizrāde komēdijai ar trillera elementiem «Laime uz naža asmens»
Komēdija ar trillera elementiem "Laime uz naža asmens" Daugavpils teātrī sestdien, 16. martā, pirmo reizi vērs priekškaru skatītājiem. Pirmizrāde ir par pārvērtībām cilvēkā, kad uz svaru kausiem tiek nolikta nauda un draudzība. Vasīlija Sigareva luga Daugavpils teātra skatītājiem Oļega Šapošņikova režijā un latgaliešu valodā kā "Latgaliešu rulete" jau izrādīta pirms gandrīz desmit gadiem. Šoreiz jauna lugas versija nu jau režisora Māra Korsieta skatījumā. Un šoreiz izrādes valoda krievu, bet ar titriem latviešu valodā.
Teātris ir laiks, nevis kāda īpašums. Saruna ar Liepājas teātra jauno māksliniecisko vadītāju Valter...
Teātris ir laiks, nevis kāda īpašums. Saruna ar Liepājas teātra jauno māksliniecisko vadītāju Valteru Sīli
"Tas ir ļoti labs jautājums – cik cilvēki patiesībā grib būt laimīgi, vai viņi drīzāk grib uzvarēt, būt pārāki. Tas bieži ir jautājums, vai laime vispār ir mūsu ikdienas prioritātēs?" LTV raidījumā "Kultūrdeva" pārdomās par šobrīd aktuālajiem jautājumiem dalās režisors un Liepājas teātra mākslinieciskais vadītājs Valters Sīlis.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd