Kultūra / Kultūrtelpa
Kā ziemas saulgriežus svinēja mūsu senči?
Kā ziemas saulgriežus svinēja mūsu senči?
Ziemas saulgriežu svinēšana tradīcija Latvijas teritorijā ir ļoti sena. Savulaik kuplās saimes svētkos klāja galdus, vilka bluķi, zīlēja nākotni un maskojās. Daļu no senajām tradīcijām varam ieviest arī mūsdienu Ziemassvētku rituālos.
Vai rakstnieks Vilis Lācis joprojām ir politiskais ierocis jeb ko iesākt ar padomju okupācijas kolab...
Vai rakstnieks Vilis Lācis joprojām ir politiskais ierocis jeb ko iesākt ar padomju okupācijas kolaboranta kapa vietu?
Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāts Valdis Gavars (Nacionālā apvienība, Latvijas Reģionu apvienība) prognozē, ka jau nākamgad varētu pārvietot Viļa Lāča pieminekli, kas daļēji aizsedz skatu uz Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietu Meža kapos. Tiesa, Rīgas domes Kapsētu pārvalde norāda, ka šobrīd šajā lietā viss ir nulles punktā, bet rakstnieka ģimenē, kurai būtu jādod atļauja Viļa Lāča pīšļu pārbedīšanai, pagaidām nav vienprātības, vai to vajadzētu pieļaut.
Vai zini, ka Pārdaugavu var poētiski dēvēt par Ojāra Vācieša lielo rakstāmgaldu?
Vai zini, ka Pārdaugavu var poētiski dēvēt par Ojāra Vācieša lielo rakstāmgaldu?
Ojāram Vācietim ārkārtīgi patika pastaigāties. Mazie pastaigu loki turpat Pārdaugavā – uz Arkādijas parku, uz Āgenskalnu, apkārt Māras ezeram. Oficiāli tas, protams, ir Māras dīķis, bet Ojārs Vācietis teica – Māras ezers. "Un dīķis nav dīķis, jo dīķis ir līķis, tev būs to par ezeru saukt," viņš raksta vienā no saviem dzejoļiem. Dzejnieks Aivars Neibarts teica – Māras okeāns, bet Ojāram Vācietim bija Māras ezers.
Kultūrkapitāla fonda direktors: Tikai aklais nepamanīs, ka sākam atpalikt no kaimiņiem
Kultūrkapitāla fonda direktors: Tikai aklais nepamanīs, ka sākam atpalikt no kaimiņiem
No Igaunijas kultūras jomā jau sen esam atpalikuši, tagad sākam atpalikt arī no Lietuvas, un viens no iemesliem tam ir finansējums radošās kultūras jomā, kas ir stipri mazāks nekā kaimiņiem. Šogad Valsts kultūrkapitāla fonda budžets palielināts par diviem miljoniem, bet ar tiem visas sāpes nenosegt, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja fonda padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe un direktors Edgars Vērpe.
Ziemassvētku vecīšu kvintets un skursteņslauķu jampadracis – Trešās adventes pasākumi Rīgā
Ziemassvētku vecīšu kvintets un skursteņslauķu jampadracis – Trešās adventes pasākumi Rīgā
Svētki tuvojas straujiem soļiem, un pasākumu karuselis uzņem apgriezienus. Rīgas vietvara aicina lēkt iekšā svētku virpulī un izbaudīt Rīgas krāšņo un skanīgo svētku programmu, sagaidot Trešo adventi. Programmā – tikšanās ar rūķiem, vairākiem Ziemassvētku vecīšiem un vienu Sniega māti, koncerti baznīcās un pilsētvidē, kā arī sportiski pasākumi visai ģimenei.
Atjaunotais Rīgas pils konvents atklāts nepilnus piecus mēnešus pirms plānotā termiņa
(papildināts)
Atjaunotais Rīgas pils konvents atklāts nepilnus piecus mēnešus pirms plānotā termiņa (papildināts)
Gandrīz piecus mēnešus pirms plānotā būvdarbu termiņa atklāts Rīgas pils konvents (kastela). Pils kastelas atjaunošanas projekts tika iesākts 2020. gadā, un rekonstrukcija veikta, saglabājot viduslaiku elementus. Rīgas pils telpas no 1920. gada ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturiskā mājvieta, un no nākamā gada tas beidzot varēs tur atgriezties.
Izcilības balvas kultūrā saņem Vineta Sareika, Mežaparka Lielās estrādes arhitekti un Laikmetīgās mā...
Izcilības balvas kultūrā saņem Vineta Sareika, Mežaparka Lielās estrādes arhitekti un Laikmetīgās mākslas centrs
Pirmdien, 11. decembrī, svinīgā apbalvošanas ceremonijā vijolniecei Vinetai Sareikai, Mežaparka Lielās estrādes "Sidraba birzs" arhitektiem un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komandai pasniegtas Izcilības balvas kultūrā. Balvas mērķis ir izteikt Latvijas valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā.
Lietuvas «salmu dārzus» iekļauj UNESCO sarakstā
Lietuvas «salmu dārzus» iekļauj UNESCO sarakstā
Lietuvas "salmu dārzi" iekļauti Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) nemateriālās kultūras vērtību sarakstā. Lietuviešu valodā tos sauc par "sodai", un tiem ir ne tikai dekoratīva, bet arī kulta priekšmeta statuss.
Rēzeknē skolēnus iepazīstina ar Latgales maskošanās tradīcijām
Rēzeknē skolēnus iepazīstina ar Latgales maskošanās tradīcijām
Iešana ķekatās ir viena no latviskās dzīvesziņas tradīcijām, kas šobrīd lielākoties dzīvo folkloras kopu repertuārā, nevis cilvēku ikdienā. Lai maskošanās tradīcijas varētu iepazīt skolēni, Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē izveidota jauna muzejpedagoģiskā programma "Laižam čiguonūs!", kurā stāsta par masku veidiem un to mitoloģisko nozīmi, dalībnieki var uzvilkt maskas un piedalīties ķekatnieku gājienā, izspēlējot, izdejojot un pašiem sajūtot tautas tradīciju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd