Kultūra / Dizains un athitektūra
Kādas mājas būvēja arhitekts Šmēlings?
Kādas mājas būvēja arhitekts Šmēlings?
Arhitekts Reinholds Georgs Šmēlings piedzima 1840. gadā Rīgā. Ar zelta diplomu viņš absolvēja Pēterburgas Mākslas akadēmijas Arhitektūras nodaļu un vairāku gadus zināšanas papildināja Vācijā un Itālijā. Vēlāk Šmēlings kļuva par Pēterburgas Mākslas akadēmijas mācībspēku, kā arī strādāja pie arhitekta Ludviga Bonšteta, kurš ir pazīstams kā Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas projekta autors. 40 gadu vecumā Šmēlings sāka strādāt par Rīgas pilsētas galveno arhitektu, un šajā amatā aizvadīja 36 gadus.
Atgriezties pie saknēm. Saruna ar dizaina vasaras skolas MAD dibinātāju Rihardu Funtu
Atgriezties pie saknēm. Saruna ar dizaina vasaras skolas MAD dibinātāju Rihardu Funtu
Pēc divu gadu pārtraukuma šovasar Līgatnē atkal norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD. Tā ir platforma, kas nu jau piekto reizi pulcēs studentus un lektorus no dažādām Eiropas vietām, lai radošā un brīvā vidē eksperimentētu ar dizainu, amatniecību un zinātni. "Skolu redzu kā lielisku papildinājumu dizaina izglītībai, kur jaunie dizaineri, mākslinieki var plecu pie pleca strādāt ar pasaulē atzītiem dizaineriem, šādi uzzinot daudzas lietas, ar kurām viņi saskarsies savā praksē, un reāli redzēt, kā šie dizaineri strādā dzīvē," uzsver vasaras skolas dibinātājs un programmas vadītājs Rihards Funts.
Mācīties tapt par cilvēku. Saruna ar «Cēsu Pluriversitātes» vadītāju Jāni Ķīnastu
Mācīties tapt par cilvēku. Saruna ar «Cēsu Pluriversitātes» vadītāju Jāni Ķīnastu
Iniciatīvas "Cēsu Pluriversitāte" ārtelpas mācību klase dārzā "Jume" kā vienīgais projekts no Latvijas 1100 projektu konkurencē iekļuvusi 52 konkursa "New Europian Bauhaus" konkursa finālistu skaitā kategorijā "Reconnecting with nature" ("Atjaunot saikni ar dabu"). "Vissvarīgākais šobrīd ir tas, ka pēc trim gadiem pūļu tev kāds pasaka, ka tu dari foršu lietu. Ka tas ir novērtēts un Eiropā pamanīts. Kā vienmēr, Eiropā dažreiz pamana un novērtē to, ko nenovērtē Latvijā," ir pārliecināts "Cēsu Pluriversitātes" vadītājs Jānis Ķīnasts – pilsētvides plānotājs un dizainers, kurš savā darbības laukā tiecas savienot zinātni, dizainu, mākslu un filozofiju ar vides ģeogrāfiju.
Konkursu «Latvijas Dizaina gada balva» turpmāk rīkos Latvijas Dizaina centrs
Konkursu «Latvijas Dizaina gada balva» turpmāk rīkos Latvijas Dizaina centrs
Nacionālas nozīmes konkursu "Latvijas Dizaina gada balva" nākamajā posmā – līdz 2025. gada maijam − īstenos biedrība "Latvijas Dizaina centrs," saņemot šī uzdevuma deleģējumu līdz ar uzvaru Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā konkursā par valsts pārvaldes uzdevuma – kvalitātes novērtējuma dizaina jomā – veikšanu, informēja KM.
Koka māja – pagātne vai nākotne? Diskutē arhitekti Marija Katrīna Dambe un Ervīns Krauklis
Koka māja – pagātne vai nākotne? Diskutē arhitekti Marija Katrīna Dambe un Ervīns Krauklis
Interese par vēsturisko koka ēku atjaunošanu ar Rīgas Kalnciema kvartāla pilotprojektu un Ķīpsalas koka arhitektūras "rezervātu" aizsākusies jau gana sen un pārsviedusies uz Latvijas reģioniem, taču pasaulē tiek realizēti un pēdējā laikā arī Latvijā iecerēti sabiedriski nozīmīgi laikmetīgās koka arhitektūras projekti –piemēram, pirmā koka konstrukciju biroju ēka Baltijā.
No skotu tautas tērpa līdz Vivjenai Vestvudai. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā top izstāde par...
No skotu tautas tērpa līdz Vivjenai Vestvudai. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā top izstāde par modi
No 2022. gada 25. maija līdz 25. septembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10) būs skatāma izstāde "Vêtements modèles. Modes arhetipi", kas stāsta par modi kā būtisku sociālās dzīves fenomenu. No etnogrāfiska skotu tautas tērpa līdz Vivjenai Vestvudai (Vivienne Westwood, 1941) un fast fashion produkcijai. No fabrikas ceha līdz modes nama defilē. Izstādes centrā ir vairāk nekā 200 tekstila vienību – kā augstās modes ikonas, tā gatavie apģērbi un apakšveļa. To papildina zīmējumi, grafika, veci žurnāli, arhīva fotogrāfijas un filmas, kā arī mūsdienu video klipi, informēja muzeja pārstāvji.
«Krimplēnmānija» Nacionālajā vēstures muzejā – padomju laika modes kliedzienam veltīta izstāde
«Krimplēnmānija» Nacionālajā vēstures muzejā – padomju laika modes kliedzienam veltīta izstāde
Latvijā pagājušā gadsimta 70. gados valdīja padomju laika sadzīve, kas diktēja savus noteikumus cilvēku ikdienā un arī modē. Viena no tā laika spilgtākajām parādībām – krimplēna auduma apģērba parādīšanās Latvijas sieviešu skapjos. Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no rītdienas aplūkojama neparasta izstāde "Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē". Tā veltīta šī sintētiskā auduma nozīmei Padomju Latvijas sabiedrības gaumes veidošanā un estētikā.
Sāksies darbu pieteikšana Latvijas Arhitektūras gada balvai
Sāksies darbu pieteikšana Latvijas Arhitektūras gada balvai
Latvijas Arhitektu savienība aicina pieteikt darbus 2022. gada Latvijas Arhitektūras gada balvai – ikgadējam konkursam ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras sasniegumus un stimulēt augstvērtīgas arhitektūras attīstību. Balvai var pieteikt gan Latvijā realizētus darbus neatkarīgi no autoru valstiskās piederības, gan tādus, kas realizēti citur pasaulē, ja to autoru piederības valsts ir Latvija.
Maijā durvis vērs Pārdaugavas «sirds» – atjaunotais Āgenskalna tirgus
Maijā durvis vērs Pārdaugavas «sirds» – atjaunotais Āgenskalna tirgus
7. maijā rīdziniekus un pilsētas viesus sagaida īpašs notikums – pēc ilgstošiem atjaunošanas darbiem savas durvis vērs Āgenskalna tirgus paviljons, kur ikviens varēs aplūkot rekonstrukcijas iespaidīgos rezultātus. Arhitekte Liene Griezīte un Kalnciema kvartāla un Āgenskalna tirgus vadītājs Kārlis Dambergs atklāj, kā ir noticis vēsturiskās ēkas atjaunošanas process.
Rīgas galvenais ainavu arhitekts – amats ar leģendāriem priekšgājējiem. Kāda ir Indras Purs vīzija p...
Rīgas galvenais ainavu arhitekts – amats ar leģendāriem priekšgājējiem. Kāda ir Indras Purs vīzija par galvaspilsētu?
"Apzaļumojot Rīgu, lielākais izaicinājums ir pazeme. Kad mūsu dižgari plānoja, kā stādīt, un stādīja kokus, pazeme bija brīva. Tā bija auglīga zeme, kurā iestādītie koki varēja labi augt. Un šobrīd to rezultātu baudām. Bet pašlaik mums ir visa pazeme aizņemta ar inženierkomunikācijām. Un Rīgas centrā tieši atrast vietu kokam, tas ir vislielākais izaicinājums," stāsta Rīgas pilsētas galvenā ainavu arhitekte Indra Purs.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd