Kultūra / Dizains un athitektūra
Vēsturnieks Harijs Tumans: Jo vairāk pakļaujam dzīvi utilitārismam, jo mazāka kļūst mūsu saikne ar k...
Vēsturnieks Harijs Tumans: Jo vairāk pakļaujam dzīvi utilitārismam, jo mazāka kļūst mūsu saikne ar kultūru
"Tieši no antīkās kultūras esam ieguvuši ideju par vispusīgi un harmoniski attīstīta cilvēka veidošanu izglītības sistēmā. Tagad mums ir kompetences, praktiskas utilitāras iemaņas, un tā visās jomās. Jo vairāk mēs pakļaujam savu dzīvi utilitārismam, jo mazāka kļūst mūsu saikne ar kultūru," sarunā Latvijas Radio pauž vēstures zinātņu doktors Harijs Tumans. Nule klajā laista viņa jaunākā grāmata "Antīkie tēli Rīgas ielās". 
Izziņota Latvijas Dizaina gada balvas 2023 žūrija
Izziņota Latvijas Dizaina gada balvas 2023 žūrija
2022. gada 21. oktobrī izziņota atlases žūrija Latvijas Dizaina gada balvai 2023 – augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā. Tajā strādās vienpadsmit atzīti Latvijas dizaina profesionāļi, kuri pārstāv dažādas dizaina jomas, vērtējot darbus piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Katrā kategorijā būs priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi, informēja balvas organizatori.
FOTO: «Dizaina pastaiga» Okupācijas muzejā pulcē vairāk nekā 350 apmeklētāju
FOTO: «Dizaina pastaiga» Okupācijas muzejā pulcē vairāk nekā 350 apmeklētāju
Aizvadītās nedēļas izskaņā Latvijas Okupācijas muzejā norisinājās "Dizaina pastaiga", pulcējot vairāk nekā 350 apmeklētāju, kuri izmantoja iespēju apskatīt jauno ekspozīciju "Ceļš uz gaismu" un ielūkoties tās tapšanas aizkulisēs kopā ar ekspozīcijas autoriem dizaina biroju "H2E"  un dramaturgu Lauri Gundaru, informēja organizatori.

"Dizaina pastaiga" ik gadu cilvēkiem piedāvā iespēju ielūkoties dizaina radītāju un lietotāju ikdienā, tādējādi sniedzot jaunu skatu uz dizainu, tā neskaitāmajām iespējām un klātbūtni it visur. Pērn "Dizaina pastaiga" apskatīja dizaina iespējas Covid-19 pandēmijas izraisīto seku mazināšanai, bet šogad visa uzmanība tika pievērsta vēstures un dizaina attiecībām. Latvijas Okupācijas muzejā notikušās pastaigas piesaistīja vēl nepieredzētu apmeklētāju interesi – visas astoņas pastaigas tika pilnībā rezervētas.
Monētas – tā ir mūsu vēsture. Saruna ar Latvijas Bankas simtgades izstādes koncepcijas autoru Artūru...
Monētas – tā ir mūsu vēsture. Saruna ar Latvijas Bankas simtgades izstādes koncepcijas autoru Artūru Analtu
"Es gribēju, lai katrs aizdomājas par savām vērtībām, jo šīs monētas – tā ir Latvija, tā ir mūsu vēsture," par Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kura ieeju nu rotā milzīga ar bērnu zīmējumiem rotāta zelta monēta, aplūkojamo Latvijas Bankas simtgades izstādi "Vērtību zīmes" Latvijas Radio raidījumā "Kāpēc dizains?" teic tās koncepcijas autors Artūrs Analts. Izstādē apskatāmas 80 mākslinieciski augstvērtīgākās un oriģinālākās Latvijas Bankas kolekcijas monētas. 
Vai zini, kā tapusi Elbas filharmonija Hamburgā?
Vai zini, kā tapusi Elbas filharmonija Hamburgā?
Mēs zinām, kā top operas, bet vai zināt, kā tapa 2017. gada janvārī atklātā Elbas filharmonija Hamburgas ostas (Hafen City) rajonā? Tas ir pēdējās desmitgades apspriestākais kultūras objekts Eiropā. To salīdzina ar 2015. gadā atklāto Žana Nouvela Parīzes filharmoniju – abi ir oriģināli un kontroversāli projekti.
Vai zini, kā tapis Sidnejas opernams?
Vai zini, kā tapis Sidnejas opernams?
Sidnejas operu 1973. gadā atklāja Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kuru nesen ar īpašu cieņu pavadījām mūžības ceļos. Būdama arī Austrālijas karaliene, par operas namu viņa toreiz teica: "Cilvēka garam reizēm ir jāpaceļas spārnos vai jāsajūt vējš burās, lai radītu kaut ko tik neparastu, kaut ko tādu, kas nav tikai lietošanai."
Humānas pārmaiņas pilsētvidē – utopija vai reāli sasniedzams mērķis?
Humānas pārmaiņas pilsētvidē – utopija vai reāli sasniedzams mērķis?
Lai arī lēni, pozitīvas pārmaiņas humānas domāšanas virzienā Latvijas publiskajā telpā notiek, un par to liecina arī starptautiskas nominācijas: urbānais projekts "Sporta pils dārzi", kura viens no partneriem bija arī darbnīca "ALPS", iekļuvis Eiropas pilsētu publiskās telpas balvas finālā.
Visas Latvijas pērle – Arhitektūras gada balvas laureāts atbalsta centrs «Pērle» Cēsīs
Visas Latvijas pērle – Arhitektūras gada balvas laureāts atbalsta centrs «Pērle» Cēsīs
Par "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022" laureātu izraudzīts atbalsta centrs "Pērle" Cēsīs. Ēka tapusi arhitektūras studijai "Ēter" sadarbojoties ar arhitektu biroju "Rīgers". Par atzinību priecājas kā jaunbūves autori, tā arī tās lietotāji, kuri "Pērli" jau sauc par mājām. "Liels jumts trīsstūra formā ar plašiem atvērumiem pret dienvidiem, pret ainavu, pret skaistu zaļu pakalniņu ar kokiem fonā," tā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" ēku zīmē arhitekte Dagnija Smilga. 
Par vēsturi dizaina valodā – notiks «Dizaina pastaiga»
Par vēsturi dizaina valodā – notiks «Dizaina pastaiga»
20. oktobrī norisināsies "Dizaina pastaiga" – ikgadējs notikums, kas vienas dienas garumā sniedz iespēju auditorijai ielūkoties dizaina aizkulisēs. Saglabājot pamatvērtības, pastaigas tēma un formāts katru gadu tiek pielāgots, lai skartu kādu nozares un sabiedrības aktualitāti. Šī gada pastaigas galvenā tēma ir dizains un vēsture, bet centrālais pieturpunkts – Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) jaunatklātā ekspozīcija Latviešu strēlnieku laukumā 1, informēja organizatori.
Nacionālajā mākslas muzejā iekārto Latvijas Bankas simtgadei veltītu izstādi «Vērtību zīmes»
Nacionālajā mākslas muzejā iekārto Latvijas Bankas simtgadei veltītu izstādi «Vērtību zīmes»
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā nedēļas nogalē atklās Latvijas Bankas simtgadei veltītu izstādi "Vērtību zīmes". Tajā ikviens varēs tuvplānā izpētīt bankas kolekciju monētas kā miniatūrus mākslas darbus un paliekošu kultūrvēsturisku simbolu. Tāpat ekspozīcijā īpašā procesa stendā varēs apjaust monētu garo tapšanas ceļu no iedvesmas avotiem un ideju atlases līdz to realizācijai.
Oktobra sākumā notiks Arhitektūras nedēļa un pasniegs Arhitektūras gada balvu
Oktobra sākumā notiks Arhitektūras nedēļa un pasniegs Arhitektūras gada balvu
Nākamnedēļ, no 3. līdz 7. oktobrim, ar plašu pasākumu programmu tiks aizvadīta ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Tās noslēgumā notiks ''Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022'' svinīgā apbalvošanas ceremonija, kurā tiks paziņoti augstākā apbalvojuma Latvijas arhitektūrā laureāti. Svinīgā apbalvošanas ceremonija noritēs ''Latvijas Arhitektūras gada balvu 2021'' saņēmušajā Mežaparka Lielajā estrādē, Kokaru zālē, informēja balvas rīkotāji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd