Dzīve & stils / Virtuve
Klāt zemeņu laiks – sarkanās ogu karalienes redzam gan dobēs, gan veikalos un tirgos. Tiesa gan, šogad laikapstākļu ietekmes dēļ ražas esot mazāk, bet cenas – augstākas. Ja tomēr prāto, ko gardu no tām pagatavot, piedāvājam recepšu izlasi gan kokteiļiem, gan desertiem.
Pesto ir interesanta un mūsdienīga piedeva ēdieniem, kas turklāt ir "labvēlīga" pret dažādiem eksperimentiem un labāko garšu savienojumu meklējumiem. Savu lakšu pesto recepti piedāvā izmēģināt zemnieku saimniecība "Vārpas".
Aukstās zupas ir viens no iecienītākajiem ēdieniem vasaras karstuma viļņos. Lai gan visbiežāk tās pazīstam, gatavotas uz kefīra bāzes, tomēr ēdienkartes dažādošanai var izmēģināt arī citas receptes.
Kuģeli jeb rīvētu kartupeļu sacepumu no seniem laikiem iecienījuši Andrupenē. Šīs apdzīvotās vietas kulināro mantojmu spilgti raksturo arī saldais ēdiens asuškas.
Receptes, ko gatavot pie dabas, var būt gan vieglas un ātras, gan visai izaicinošas. Uz akmeņiem tvaicēts līnis vai skautu hotdogs – nav svarīgi, ko izvēlies gatavot, galvenais to darīt ar prieku, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica un ar receptēm dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Augu eļļas dažreiz ir mītu un strīdu iemesls. Viens saka, ka olīveļļā cept nedrīkst, cits šausmās met preci atpakaļ plauktā, ja sastāvā ierauga palmu eļļu. Rapsis arī liekas aizdomīgs. "Vai šī eļļa ir laba, vai tā – slikta?" jautā uztura speciālistam. Tā vietā, lai skatītu katru produktu atsevišķi, mēs rīkosimies stratēģiskāk – iepazīsim domāšanas mehānismu eļļu kvalitātes izvērtēšanai. Iegaumējot dažus jēdzienus un turot pa rokai divas tabulas, zināsim, kāda eļļa ir labāka un vai tajā drīkst cept.