Dzīve & stils / Virtuve
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) grasās ar reklāmas rullīšiem sociālajos tīklos reaģēt uz interneta vietnes "TasteAtlas" publicētajiem topiem, kuros sklandrausis atzīts par piekto negaršīgāko ēdienu pasaulē, bet latviešu virtuve par vienu no sliktākajām Eiropā. Aģentūra aizvien turpina Latviju reklamēt kā gastronomijas galamērķi, kamēr sabiedrisko attiecību un reklāmas eksperts Ainārs Ērglis ir pārliecināts, ka tā ir vējā izsviesta nauda. Viņaprāt, vispirms mums jāsaprot, kas patiesībā esam šajos globalizācijas apstākļos un kas ir tās vērtības, ar ko savā valstī lepojamies un varam piedāvāt kā Latvijas pienesumu pasaulei.
Šī ir Ziemassvētku asušku recepte, kuru mūsu Ziemassvētku garā komiksa autoram Rupucinskim iedeva sirsnīgā saimniece Mārīte no Ludzas. Viņš apraksta savu ceļu līdz šim mazajam latgaliešu svētku gardumam.
"Šie ātri un vienkārši pagatavojamie laša plācenīši ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem, un arī ciemiņi tos vienmēr novērtē atzinīgi," saka pavārgrāmatas "Garšīgs nav sarežģīts" autore Elizabete Valujeva. Plācenīši ir gana sātīgi, turklāt tos var pagatavot pāris minūtēs. Ieteicams tos baudīt kopā ar diļļu mērci, bet piedevas izraudzītas pēc savas izvēles.
Uzbekistānā katrā reģionā ir sava plova recepte. Raidījuma "Iekodies" uzbeku sērijā vien Jana Medova mācījās gatavot trīs dažādus plovus. Piedāvājam recepti klasiskam, tradicionālam, ļoti gardam ēdienam, kas sākotnēji radīts, lai pabarotu veselu karaspēku pirms došanās kaujā, bet tagad vieno ap milzu kazanu uzbeku tautu visos svētkos.
Šonedēļ ar prieku par uzvaru un skumjām par šķiršanos noslēdzās Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" astotā sezona, kur uzvaras laurus plūca saimniece Sandra Icaka no Zemgales. Piedāvājam Sandras meloņu un vītinātā šķiņķa salātu recepti, kas noteikti atsvaidzinās nu jau itin drīz gaidāmo svētku galda klāstu.
Pastardienas krājumi, metāla saldumu kastes, vairāki iebiezinātā piena veidi – tie ir tikai daži no eksponātiem izstādē "Laikapaka. Pārtikas iepakojumā ierakstīts stāsts". Tā vēsta, kā laika gaitā mainījusies ne vien pārtikas nozare un iepakojumu dizaini, bet arī veidojušies mūsdienu Latvijas ēšanas paradumi. Vienkopus savāktie iepakojumi, etiķetes pirmās neatkarīgās Latvijas vēstures liecību kolekcijas autora Artūra Āboliņa pavadībā ļauj gremdēties atmiņās par bērnību – savdabīgajām garšām, sen aizmirstiem kārumiem.