Dzīve & stils / Virtuve
Arī Parīzes pavāri gatavojas olimpiskajām spēlēm
Arī Parīzes pavāri gatavojas olimpiskajām spēlēm
Olimpiskajām spēlēm Parīzē gatavojas arī pavāri. Sportistiem un citiem spēļu viesiem būs iespēja nobaudīt ne vien ikdienišķas maltītes, bet arī gardumus, kas raksturīgi ar savu virtuvi slavenajai Francijai. 
Ideālais risoto. Pieci knifi, kurus receptēs nepiemin
Ideālais risoto. Pieci knifi, kurus receptēs nepiemin
Ideālā gadījumā risoto ir sātīgs, bagātīgs, bet ne smags vai ķepīgs rīsu ēdiens, kam bieži vien pievienoti dārzeņi, gaļa vai zivs, siers un zaļumi. Lai pagatavotu risoto pašu spēkiem, svarīgāk par izvēlētajām piedevām ir pareizā tehnika, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins un atklāja piecus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot gardu risoto. 
Piperada – basku omlete ar tomātiem un papriku
Piperada – basku omlete ar tomātiem un papriku
Piperada ir tipisks Basku zemes franču daļas ēdiens. Tā gatavošanai var izmantot arī konservētus tomātus un papriku. Sakultās olas tiek pievienotas īsi pirms pasniegšanas. Kopā ar piperadu tiek pasniegts pannā apcepts šķiņķis vai tripočs – basku jēra asinsdesa. Šis ēdiens būs ideāla izvēle interesantām brokastīm!
Kartupelis uzturā – labs vai slikts? Šķīvja mītu analīze
Kartupelis uzturā – labs vai slikts? Šķīvja mītu analīze
Ja uztura speciālists kartupelim pajautātu: "Kartupeli, kartupeli, kur ir tavi brāļi", nabadziņš apjuktu. It kā dārzenis, bet vadlīnijās dārzeņiem to nepieskaita. Maltītēs funkcija tāda, ka, šķiet, varētu būt graudaugs, bet arī nav. Un vispār, kas par galējībām – lai arī tupeni uzskata par Latvijas virtuves alfu un omegu, tai pašā laikā uz to mēģina novelt lieko svaru. Tā kā pēc FAO (The Food and Agriculture Organization of United Nations) datiem esam lielākie kartupeļēdāji visā Eiropas Savienībā, derētu izpētīt, kas tad ir kartupelis un kas ir kartupelī.
Frikasē, šifonāde, milfejs un tapioka. Kā neapjukt restorānu ēdienkartēs?
Frikasē, šifonāde, milfejs un tapioka. Kā neapjukt restorānu ēdienkartēs?
Vairākās Latvijas pilsētās notikuši restorānu nedēļas pasākumi, kuru laikā restorāni saviem klientiem piedāvā īpašas ēdienkartes. Visai bieži tās papildinātas ar dažādiem terminiem, kas var radīt apjukumu, bet patiesībā apzīmē pavisam vienkāršas lietas. Ko nozīmē frikasē, šifonāde, milfejs, espuma un tapioka, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" skaidroja pavārs Renārs Purmalis.
Bērzu sulas želeja. To var pagatavot no ieskābušas sulas
Bērzu sulas želeja. To var pagatavot no ieskābušas sulas
Pavasara neatņemams vēstnesis ir sulu laiks. Kad bērzu sulas dzerts gana daudz, laiks ķerties pie dažādu ēdienu pagatavošanas. Kā no ieskābušas bērzu sulas pagatavot spirdzinošu desertu, stāstīja pavārs Renārs Purmalis.
Pavasara savvaļas veltes, ko aprīlī ievākt dabā
Pavasara savvaļas veltes, ko aprīlī ievākt dabā
Iestājies īstais laiks, lai pastaigas dabā apvienotu ar agro savvaļas velšu vākšanu. Tas ir ne tikai labs veids, kā pēc ziemas spēcināt organismu, bet arī iespēja lieku reizi izvairīties no lielveikala apmeklējuma – nav jāpērk plastmasā iepakoti salāti, ja salātus var pagatavot no pirmajiem savvaļas zaļumiem un pumpuriem. Kādas uzturā lietojamas dabas veltes šobrīd var vākt, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pērnie kartupeļi jaunās garšās. Izmēģini!
Pērnie kartupeļi jaunās garšās. Izmēģini!
Šis ir īstais laiks, lai tukšotu pagrabus un no pērnajiem kartupeļiem pagatavotu interesantus ēdienus. Par kartupeļu mizu izmantošanu sāļajos un saldajos ēdienus, kartupeļu fermentāciju un izcilas biezputras un cepto kartupeļu pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Zibenīgais našķis. Avokado-banānu krēms ar kakao
Zibenīgais našķis. Avokado-banānu krēms ar kakao
Šis deserts garšos arī bērniem, turklāt ir ļoti viegli pagatavojams – nekas nav jāvāra vai jācep. To var ēst tāpat vai uzsmērēt, piemēram, uz rīsu galetes. Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiks divām personām.
Grūbu zupa aukstam laikam
Grūbu zupa aukstam laikam
Aukstam laikam piemērots ēdiens ir grūbu zupa senlatviešu gaumē. Izmēģini pagatavot grūdeni ar žāvētu cūkas stilbu, kāršu pupām, burkāniem, kartupeļiem un grūbām pēc Allažu pagasta viesu nama saimnieces Māras Zemdegas receptes!

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk par šo tēmu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd