Dzīve & stils / Virtuve
Ideālā gadījumā risoto ir sātīgs, bagātīgs, bet ne smags vai ķepīgs rīsu ēdiens, kam bieži vien pievienoti dārzeņi, gaļa vai zivs, siers un zaļumi. Lai pagatavotu risoto pašu spēkiem, svarīgāk par izvēlētajām piedevām ir pareizā tehnika, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins un atklāja piecus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot gardu risoto.
Piperada ir tipisks Basku zemes franču daļas ēdiens. Tā gatavošanai var izmantot arī konservētus tomātus un papriku. Sakultās olas tiek pievienotas īsi pirms pasniegšanas. Kopā ar piperadu tiek pasniegts pannā apcepts šķiņķis vai tripočs – basku jēra asinsdesa. Šis ēdiens būs ideāla izvēle interesantām brokastīm!
Ja uztura speciālists kartupelim pajautātu: "Kartupeli, kartupeli, kur ir tavi brāļi", nabadziņš apjuktu. It kā dārzenis, bet vadlīnijās dārzeņiem to nepieskaita. Maltītēs funkcija tāda, ka, šķiet, varētu būt graudaugs, bet arī nav. Un vispār, kas par galējībām – lai arī tupeni uzskata par Latvijas virtuves alfu un omegu, tai pašā laikā uz to mēģina novelt lieko svaru. Tā kā pēc FAO (The Food and Agriculture Organization of United Nations) datiem esam lielākie kartupeļēdāji visā Eiropas Savienībā, derētu izpētīt, kas tad ir kartupelis un kas ir kartupelī.
Vairākās Latvijas pilsētās notikuši restorānu nedēļas pasākumi, kuru laikā restorāni saviem klientiem piedāvā īpašas ēdienkartes. Visai bieži tās papildinātas ar dažādiem terminiem, kas var radīt apjukumu, bet patiesībā apzīmē pavisam vienkāršas lietas. Ko nozīmē frikasē, šifonāde, milfejs, espuma un tapioka, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" skaidroja pavārs Renārs Purmalis.
Iestājies īstais laiks, lai pastaigas dabā apvienotu ar agro savvaļas velšu vākšanu. Tas ir ne tikai labs veids, kā pēc ziemas spēcināt organismu, bet arī iespēja lieku reizi izvairīties no lielveikala apmeklējuma – nav jāpērk plastmasā iepakoti salāti, ja salātus var pagatavot no pirmajiem savvaļas zaļumiem un pumpuriem. Kādas uzturā lietojamas dabas veltes šobrīd var vākt, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Šis ir īstais laiks, lai tukšotu pagrabus un no pērnajiem kartupeļiem pagatavotu interesantus ēdienus. Par kartupeļu mizu izmantošanu sāļajos un saldajos ēdienus, kartupeļu fermentāciju un izcilas biezputras un cepto kartupeļu pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Aukstam laikam piemērots ēdiens ir grūbu zupa senlatviešu gaumē. Izmēģini pagatavot grūdeni ar žāvētu cūkas stilbu, kāršu pupām, burkāniem, kartupeļiem un grūbām pēc Allažu pagasta viesu nama saimnieces Māras Zemdegas receptes!