Dzīve & stils / Veselība
Ārste: Krākšana var signalizēt par miega apnoju, kas neārstēta rada lielus riskus
Ārste: Krākšana var signalizēt par miega apnoju, kas neārstēta rada lielus riskus
Skaļa krākšana naktī var būt vienkāršs troksnis, bet var būt arī kā signalizācija par to, ka cilvēka smadzenēm gadiem un varbūt pat gadu desmitiem netiek pietiekami piegādāts skābeklis. Šī slimība ir obstruktīva miega apnoja, kas neārstēta ir īpaši bīstama, jo palielina gan infarkta, insulta un hipertensijas riskus, gan risku pēkšņi aizmigt pie stūres, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" skaidroja ārste otorinolaringoloģe Rudīte Pivņenko.
Aicina laikus potēties pret ērču encefalītu
Aicina laikus potēties pret ērču encefalītu
Pagājušajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) noņemta cilvēkam šogad pirmā piesūkusies ērce. Ērces var pārnesāt dažādas kaites, kas ir bīstamas arī cilvēkiem, tajā skaitā encefalītu, tāpēc mediķi aicina cilvēkus vakcinēties.
Cik daudz sāls ir pārāk daudz? «Aizliegtais paņēmiens» skaidro, kā to kontrolēt uzturā un kāda ir va...
Cik daudz sāls ir pārāk daudz? «Aizliegtais paņēmiens» skaidro, kā to kontrolēt uzturā un kāda ir valsts «pretsāls politika»
Ļoti maldīgs ir uzskats, ka pārmērīgi daudz sāls ir tikai čipsos vai riekstiņos. Aizraujoties ar pārlieku sāļiem pārtikas produktiem un ēdieniem ikdienā, var tikt pie paaugstināta asinsspiediena un vecumdienās pat pie demences. Taču kādi ir pārlieku sāļie ēdieni, kāda ir optimālā dienas norma, kādas sekas pārmērībai un kāda ir valsts pretsāls politika? To skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", arī meklējot veidus, kā mazāk lietot sāli, nezaudējot ēdiena garšu.
Alkohola (ne)lietošana. Vai tiešām dzeršana dod laimes sajūtu, kuras zaudējums ir nepārvarams?
Alkohola (ne)lietošana. Vai tiešām dzeršana dod laimes sajūtu, kuras zaudējums ir nepārvarams?
Vairāk nekā desmit gadus janvāris pazīstams kā ikgadējais "sausais mēnesis", kurā piedalās cilvēki visā pasaulē. Lai gan alkohols ir kancerogēns un tā lietošanai ir bīstamas sekas gan individuālā, gan sabiedrības līmenī, tomēr atteikšanās no grādīgajiem dzērieniem var šķist kā pārdrošs izaicinājums. Vai patiešām alkohola lietošana ietver laimes sajūtu, kuras zaudējums ir nepārvarams? LSM.lv uzsāk rakstu sēriju par dzīvi skaidrā, pētot alkohola pārmērīgas lietošanas un alkoholisma saknes sabiedrībā.
Pēc četrām ērču encefalīta potēm nākamo vakcīnu tagad iesaka pēc 10 gadiem
Pēc četrām ērču encefalīta potēm nākamo vakcīnu tagad iesaka pēc 10 gadiem
Pēc ilgstošiem pētījumiem Latvijā pagarināts balstvakcinācijas periods pret ērču encefalītu. Pēc ceturtās vakcīnas devas atkārtoti vakcinēties nu vajadzēs vien pēc 10 gadiem. Vakcinēšanās ir efektīvs veids, kā izvairīties no ērču encefalīta, kas bieži var noritēt smagi, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" norādīja asociētais profesors, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Guntis Karelis un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Dace Zavadska.
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni
(papildinā...
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni (papildināts)
Saistībā ar pieaugošo sabiedrības interesi par psihisko veselību un dažādiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni 25428561, informēja RPNC, norādot, ka tālrunis paredzēts gan iedzīvotājiem, gan veselības aprūpē un valsts vai pašvaldības iestādēs strādājošajiem. Vienlaikus jāņem vērā, ka tas nav paredzēts, lai pierakstītos pie ārsta vai saņemtu receptes medikamentiem.
Pasauciet «īsto» ārstu – jauno mediķu darba garoziņa
Pasauciet «īsto» ārstu – jauno mediķu darba garoziņa
Sākot darbu veselības aprūpes iestādē, jaunie ārsti sastopas ar virkni izaicinājumu, tostarp arī aizspriedumiem. Kā portālam LSM.lv atzina vairāki jaunie mediķi, nereti jau pirmās konsultācijas laikā nācies dzirdēt aizskarošus komentārus par viņu vecumu, prasmēm un kompetenci. Bijuši arī gadījumi, kad pacienti mācījuši, kā ārstēt, vai pat vērsuši fizisku agresiju pret mediķi. Veselības tiesību eksperte Solvita Olsena norādīja, ka vairums pacientu sūdzību ir par komunikāciju starp ārstu un pacientu – kaut kas palicis neizstāstīts, pacients nav bijis informēts vai sapratis. Tomēr arī ārstu aizskaršana, apvainošana objektīvu apstākļu dēļ ir nepieņemama rīcība.
LU pētījums izgaismo veselības aprūpes trūkumus sepses pacientiem
LU pētījums izgaismo veselības aprūpes trūkumus sepses pacientiem
Piekļuve informācijai un zināšanām par sepsi, savlaicīga simptomu atpazīšana un ārstēšana, kā arī efektīva aprūpe pēc sepses – tās ir trīs būtiskākās sepses pacientu veselības aprūpes vajadzības, kuras šobrīd jārisina, secināts Latvijas Universitātes (LU) pētījumā.
Mīklainā kaite POTS pēc Covid-19 pārslimošanas – to grūti atpazīt un mēdz nepareizi ārstēt
Mīklainā kaite POTS pēc Covid-19 pārslimošanas – to grūti atpazīt un mēdz nepareizi ārstēt
Par posturālās ortostatiskās tahikardijas sindromu jeb POTS zinām jau kādu laiku, bet Covid-19 pandēmijas laikā ar šo sindromu sirgstošo cilvēku skaits pasaulē dubultojās. Būtiskākā problēma ir tā, ka ārstiem POTS ir grūti atpazīt, tāpēc bieži tas tiek ārstēts nepareizi, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" norādīja ārste interniste, reanimatoloģe, elektrokardiogrāfijas (EKG) metodes speciāliste Inga Orleāne.
Kas ir meža veldze un meža terapija? Skaidro klīniskā psiholoģe Inga Dreimane
Kas ir meža veldze un meža terapija? Skaidro klīniskā psiholoģe Inga Dreimane
Jau izsenis zināms, ka dabai, it sevišķi mežam, ir nomierinošs un enerģiju atjaunojošs efekts. Mūsdienu zinātne atgriezusies pie šīm zināšanām, pielietojot tās meža terapijā. Tas ir terapijas veids, kurā cilvēks ar speciālista palīdzību pilnībā ļaujas meža videi un ietekmei, tā palīdzot sev pārvarēt kādas grūtības un stresu, Latvijas Radio raidījumā "Vai tas ir normāli?" pauda klīniskā psiholoģe, meža terapijas praktiķe Inga Dreimane.