Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Uģis Lībietis: Karš bez redzamām beigām
Uģis Lībietis: Karš bez redzamām beigām
Aprit 90 dienas, kopš Krievijas bruņotie spēki uzsāka iebrukumu Ukrainā. Oficiālais Maskavas iebrukuma iemesls bija palīdzības sniegšana uz laiku okupētajiem Ukrainas austrumu reģioniem un Ukrainas denacifikācija, kaut arī šādiem mērķiem nav reāla pamatojuma. Šo dažu mēnešu laikā ir saņemtas ziņas par šausminošiem kara noziegumiem, milzīgiem postījumiem, aizstāvju panākumiem un iebrucēju sakāvēm. Taču tā vien liekas, ka uz karadarbības drīzu izbeigšanu cerēt nav pamata.
Uģis Lībietis: ASV rīkosies izlēmīgi, ja tiks apdraudētas sabiedroto intereses
Uģis Lībietis: ASV rīkosies izlēmīgi, ja tiks apdraudētas sabiedroto intereses
Kā vērtēt Džo Baidena un Vladimira Putina pirmās sarunas? Manuprāt, šo tikšanos varētu raksturot ar veco labo latviešu teicienu – liela brēka, maza vilna. Proti, par šīs tikšanās nozīmīgumu un simbolismu tika runāts ārkārtīgi daudz, taču rezultāti ir tādi, kādus patiesībā daudzi arī prognozēja. Proti, īpaši nekādi!
Uģis Lībietis: Jāizvērtē, vai ar solījumu par vienreizējo pabalstu ģimenēm netiek piesegta kāda poli...
Uģis Lībietis: Jāizvērtē, vai ar solījumu par vienreizējo pabalstu ģimenēm netiek piesegta kāda politiskā spēka neizdarība
Šīs nedēļas sākumā valdība vienojās neizmaksāt 500 eiro vienreizēju pabalstu ģimenēm par katru bērnu. Tā vietā premjerministrs ir aicinājis izvērtēt atbalsta sistēmu kopumā. Šāds 500 eiro pabalsta ierosinājums izskanējis vien dažus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām, un atsevišķi komentētāji jau velk paralēles ar Poliju. Tur pirms pieciem gadiem, arī priekšvēlēšanu laikā, tika sludināta programma “Ģimene 500+”, kura, lai arī opozīcijas ļoti kritizēta, sabiedrībā ir izrādījusies ļoti populāra, bet vēlamos rezultātus ilgtermiņā īsti nav sasniegusi. 
Uģis Lībietis: Baltkrieviem trūkst Navaļnija, bet Navaļnijam – Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības
Uģis Lībietis: Baltkrieviem trūkst Navaļnija, bet Navaļnijam – Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības
Gandrīz pusotrs tūkstotis cilvēku otrdien aizturēti Krievijas pilsētās pēc tam, kad tūkstošiem cilvēku bija izgājuši ielās, paužot atbalstu notiesātajam opozīcijas aktīvistam Aleksejam Navaļnijam. Viņam tiesa 2. februārī piesprieda divu gadu un astoņu mēnešu ilgu cietumsodu. Kā vērtējams šis spriedums, kāda ir bijusi starptautiskā reakcija, un kas notiks tālāk? Par aktualitātēm Krievijā saruna ar Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondentu Uģi Lībieti. 
Uģis Lībietis: 100 ārprāta dienas Baltkrievijā
Uģis Lībietis: 100 ārprāta dienas Baltkrievijā
Šajās dienās apritēja 100 dienu kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā. Daži tās sauks par 100 ārprāta dienām, kurās ir izmainījies ļoti daudz. Tūkstošiem cilvēku ir tikuši piekauti, apcietināti, spīdzināti. Daudzi ir zaudējuši dzīvību. Nē, tikuši noslepkavoti! Romantiskāk noskaņotajiem ir bijis pamats teikt, ka šo dienu laikā ir dzimusi jauna baltkrievu nācija.
Uģis Lībietis: Baltkrievijas pasaka par «karaļa jauno tērpu»
Uģis Lībietis: Baltkrievijas pasaka par «karaļa jauno tērpu»
Trešdien, 9. septembrī, aprit mēnesis kopš Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Šis tiešām ir bijis neparasts mēnesis gan pašas Baltkrievijas, gan arī tās kaimiņu dzīvē. Un, domājot par to, kā pašreizējo situāciju vistrāpīgāk aprakstīt, man ienāca prātā pasaka par “karaļa jauno tērpu”. Tikai atšķirībā no pasakas, kurā tikai viens mazs puika atļaujas iedomīgajam karalim pateikt, ka viņš ir kails, pašlaik uz Aleksandru Lukašenko ar pirkstu rāda jau liela daļa baltkrievu sabiedrības.
Uģis Lībietis: Kurp dodies, Baltkrievija?
Uģis Lībietis: Kurp dodies, Baltkrievija?
Kad kāda valsts atrodas vēlēšanu vai daudz lielāku pārmaiņu priekšā, gan akadēmiķi, gan žurnālisti dažreiz uz brīdi mēdz zaudēt savu izdomu, uzdodot vienu visai retorisku jautājumu – "Quo vadis" jeb kurp dodies, klāt piekabinot arī konkrētās valsts vārdu. Kaut ko līdzīgu varēja vērot Arābu pavasara laikā, to pašu pirms gadiem sešiem varēja vērot Ukrainā, un nu ir pienācis laiks Baltkrievijai.
Uģis Lībietis: 10 gadus nepabeigtais Baltkrievijas stāsts
Uģis Lībietis: 10 gadus nepabeigtais Baltkrievijas stāsts
Šim ierakstam vajadzēja tapt pirms aptuveni 10 gadiem. 2010. gada 19. decembra naktī. Toreiz es atrados Minskā, lai atspoguļotu prezidenta vēlēšanas. Tā bija mana pirmā viesošanās Baltkrievijā, un par gatavošanos izšķirošajai dienai un piedzīvojumiem Minskā tolaik centīgi rakstīju blogā, kas vēl pat joprojām eksistē. Bet pati vēlēšanu diena un tai sekojošie notikumi, kas kopš tā laika tiek atpazīta kā “Plošča” jeb Laukums, tā arī palika neaprakstīti.
Uģis Lībietis: Kas ir «superotrdiena» ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā
Uģis Lībietis: Kas ir «superotrdiena» ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā
3. novembrī Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) notiks prezidenta vēlēšanas. Bet 3. martā ir tā dēvētā superotrdiena. Diena, kas var izšķirt turpmākās priekšvēlēšanu kampaņas gaitu, jo tieši šajā dienā vislielākajā skaitā štatu Demokrātu partijas atbalstītāji paudīs savu viedokli par sev vēlamo prezidenta amata kandidātu. Šodien kļūs zināms, kuram no demokrātiem ir vislielākās izredzes turpināt cīņu par prezidenta kandidāta nomināciju un kuram no turpmākās cīņas jāizstājas.  
Uģis Lībietis: Breksits un biezā Albionas miglā tītie jautājumi
Uģis Lībietis: Breksits un biezā Albionas miglā tītie jautājumi
Pagājušās nedēļas notikumi britu parlamentā vismaz uz kādu brīdi radīja iespaidu par to, ka veselais saprāts britu politikā joprojām nav pilnībā zudis. Tuvojoties datumam, kad jāstājas spēkā premjerministra Borisa Džonsona rīkojumam apturēt parlamenta darbu līdz 14. oktobrim (starp citu, šis datums tā arī joprojām precīzi nav zināms), parlamentārieši pie breksitam veltīto jautājumu risināšanas un tālākas virzīšanas ķērās klāt ar īpaši lielu sparu.
Uģis Lībietis: Krievu burinieki un «Brālis» Sevastopolē
Uģis Lībietis: Krievu burinieki un «Brālis» Sevastopolē
Pagājušajā nedēļā Igaunijas Ārlietu ministrija aizliedza Krievijas četrmastu mācību buriniekam “SEDOV” ieiet tās teritoriālajos ūdeņos. Kā galvenais iemesls tiek minēts fakts, ka uz kuģa klāja atrodas kadeti no Krievijas anektētajā Krimā esošās Kerčas Jūras tehnoloģiju akadēmijas. Neatļaujot šāda kuģa ieceļošanu valsts teritoriālajos ūdeņos Igaunijas puse uzsver, ka tā joprojām neatzīst Krimas aneksiju. Īpašu uzmanību šis gadījums izpelnījies tāpēc, ka jau 18. aprīlī vizītē uz Krieviju dosies Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, lai Maskavā atklātu jauno Igaunijas vēstniecības ēku.
Uģis Lībietis: «Zapad 2017» - «nekas taču nenotika», bet kas varētu notikt tālāk?
Uģis Lībietis: «Zapad 2017» - «nekas taču nenotika», bet kas varētu notikt tālāk?

Trešdien, 20.septembrī, Baltkrievijā un Krievijā noslēdzās abu valstu rīkotās stratēģiskās militārās mācības “Zapad 2017”. Šīs mācības savu apmēru un arī sākotnēji izvirzīto mērķu dēļ ir izsaukušas plašu starptautisko rezonansi, pastāvot gan bažām par iespējamā uzbrukuma Baltijas valstīm un Polijai izmēģināšanu, gan bažām par to, ka Krievija varētu atstāt daļu savu spēku Baltkrievijā. Taču šīs mācības ir izcēlušās arī ar nepieredzēti lielu atvērtību no Baltkrievijas puses, uzaicinot gan lielu skaitu starptautisko novērotāju, gan žurnālistu.

Uģis Lībietis: Terēza nav Mārgareta
Uģis Lībietis: Terēza nav Mārgareta

Tas bija Austrumu partnerības samits Rīgā, kura laikā tā brīža Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons izmantoja iespēju, lai pirmo reizi informētu savus Eiropas Savienības (ES) un austrumu kaimiņvalstu līderus par plāniem sarīkot referendumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Toreiz arī man bija pirmā iespēja redzēt bijušo britu premjeru dzīvē, taču atmiņā vairāk palikusi viņa visai augstprātīgā attieksme pret žurnālistiem. Nu, ja neskaita visus iespējamos britu medijus un “kādu dāmu gaišajā blūzītē, pēdējā rindā”, kuriem vienīgajiem bija iespējas uzdot jautājumus par to, cik adekvāts ir šis referendums un cik adekvāts ir laiks, kad par to informēt pārējo pasauli. Manuprāt, toreiz Kamerons, ja tā var teikt, “nozaga” Austrumu partnerības samitu.

Uģis Lībietis: Nav medusmēneša ASV un Krievijas attiecībās
Uģis Lībietis: Nav medusmēneša ASV un Krievijas attiecībās

Nākamās nedēļas sākumā būs pagājis mēnesis, kopš amatā stājās jaunais ASV prezidents Donalds Tramps. Viņa administrācijas veidošana joprojām turpinās, taču tā jau ir saskārusies ar pirmajiem personāliju zaudējumiem. Šajā nedēļā ir norisinājušās vairākas nozīmīgas ASV jauno amatpersonu ārvalstu vizītes un izskanējuši arī vairāki paziņojumi, kas jau sniedz priekšstatu par Savienoto Valstu ārpolitikas virzību, arī attiecībās ar Krieviju. 

Uģis Lībietis: Sīrijas pamiers – vai ir plāns B?
Uģis Lībietis: Sīrijas pamiers – vai ir plāns B?

Šajā nedēļas nogalē būs pagājušas jau divas nedēļas, kopš ASV un Krievija panāca vienošanos par pamiera izsludināšanu Sīrijā. Bija paredzēts, ka gadījumā, ja pamiers noturēsies septiņas dienas, Krievija un ASV sāks koordinēt savas darbības pret džihādistu teroristiem. 

Uģis Lībietis: Ko nozīmē Turcijas operācija Sīrijā?
Uģis Lībietis: Ko nozīmē Turcijas operācija Sīrijā?

Šīs nedēļas vidū Turcijas sauszemes un ASV gaisa spēku atbalstīti, grupējuma "Brīvā Sīrijas armija" kaujinieki veica uzbrukumu grupējuma “Islāma valsts” kontrolētajai Džarabulusas pilsētai. Šī bija lielākā Turcijas iesaistīšanās Sīrijas pilsoņu kara risināšanā. 

Uģis Lībietis: Mierinājuma un atvadu vizīte
Uģis Lībietis: Mierinājuma un atvadu vizīte

Šodien oficiālā vizītē Latvijā ierodas ASV viceprezidents Džo Baidens. Baidenam paredzētas tikšanās ar visu triju Baltijas valstu prezidentiem – Raimondu Vējoni, Tomasu Hendriku Ilvesu un Daļu Grībauskaiti. Viesojoties Eiropā, Baidens jau apmeklējis Kosovu, bet pēc Latvijas dosies uz Turciju un Zviedriju.

LSM infografika: Austrumu partnerība. Fakti. Skaitļi. Prognozes.
LSM infografika: Austrumu partnerība. Fakti. Skaitļi. Prognozes.

Šonedēļ Rīgā norisināsies Austrumu partnerības (AP) samits. Ar katru no sešām Austrumu partnerības valstīm – Gruziju, Moldovu, Ukrainu, Azerbaidžānu, Armēniju un Baltkrieviju – sarunās tiek meklēts individuāls attiecību ceļš. Latvijas Radio Ziņu dienesta ārvalstu korespondenti apkopoja Austrumu partnerības valstīs savākto informāciju par sarunu procesu, prioritārajiem sadarbības sektoriem, problēmām un iespējamiem Rīgas samita rezultātiem. 

Uģis Lībietis: Par Kolorado vabolēm, sarkanām magonēm, baltiem ābeļziediem... un vectēvu
Uģis Lībietis: Par Kolorado vabolēm, sarkanām magonēm, baltiem ābeļziediem... un vectēvu

Manu vectēvu sauca Ervīns Baltais, tāpēc 9. maijs mūsu mājās tika svinēts vienmēr. (Ironiski, bet arī 23. augusts tika svinēts vienmēr, arī padomju laikā, kad par Molotova-Ribentropa paktu neviens vēl nerunāja, jo šajā dienā viņam bija dzimšanas diena). Bērnībā man šī diena likās divtik interesanta, jo pie mana vecātēva kā Otrā pasaules kara veterāna, nāca pionieri un varēja klausīties visādus interesantus stāstus par tolaik piedzīvoto. Man bieži patika krāmēties ap vectēva ordeņiem un patika arī redzēt tos piespraustus pie viņa žaketes.

Uģis Lībietis: Minskas vienošanās – cerības un bažas
Uģis Lībietis: Minskas vienošanās – cerības un bažas

Pamiera izsludināšana Ukrainas austrumos no svētdienas pusnakts, smagās kaujas tehnikas atvilkšana, ārvalstu bruņoto formējumu izvešana, apmaiņa ar gūstekņiem un amnestija karadarbības dalībniekiem, kontroles atjaunošana pār Ukrainas un Krievijas robežu, konstitucionālā reforma Ukrainā un vietējās vēlēšanas atsevišķos Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos. Tie ir svarīgākie punkti, par kuriem šodien pēc 16 stundu ilgām diskusijām Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā šodien vienojušies Francijas, Vācijas, Krievijas un Ukrainas līderi. 

Uģis Lībietis: Cope un jakts kara laikā
Uģis Lībietis: Cope un jakts kara laikā

Tradicionāli droši vien pierasts, ka savos blogos un materiālos rakstu par notikumiem ārvalstīs: konfliktiem, komandējumiem, vizītēm. Taču šis gads man pašam iesācies visai savdabīgi, tāpēc varbūt arī vairāk brīvā laika parunāt par kaut ko, kas tiešā veidā īsti nav saistīts ar maniem darba pienākumiem.

Uģis Lībietis: Putins - Es esmu varens un būšu!
Uģis Lībietis: Putins - Es esmu varens un būšu!

Krievijas prezidenta gadskārtējā uzruna Federācijas Sapulcei laikā, kad Krievija atrodas visas pasaules uzmanības centrā, nenoliedzami tika gaidīta ar nepacietību. Ziņas par Krievijas karaspēka aktivitātēm Ukrainas austrumos un Krievijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanos mainās ja ne pa stundām, tad pat pa minūtēm. Arī pats Putins atzina, ka šai runai ir jābūt atbilstošai gan laikam, gan apstākļiem.

Uģis Lībietis: Kā es braucu Ziemeļzemi un Obamu lūkoties
Uģis Lībietis: Kā es braucu Ziemeļzemi un Obamu lūkoties

Kā jau rakstīju kādā no saviem tvītiem, kauns atzīties, bet savos 35 gados Igaunijas galvaspilsētā Tallinā nebiju bijis. Tik vien, cik uz ostu un no ostas braucis, kā arī pirms gadiem 16 vairāk nekā stundu sēdējis autobusā, kamēr kāda ko ceļojuma biedrenēm kārtoja dokumentus vēstniecībā. Līdz ar to uz komandējumu, kura laikā bija plānots atspoguļot ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti un tikšanos ar triju Baltijas valstu prezidentiem, skatījos ar lielām cerībām.
 

Uģis Lībietis: Militārs iebrukums Ukrainā nav Putina plāns A
Uģis Lībietis: Militārs iebrukums Ukrainā nav Putina plāns A

Militārs iebrukums Ukrainā nav Krievijas prezidenta Vladimira Putina plāns A, Latvijas Radio programmā „Labrīt” sacīja Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis. Viņš gan uzreiz arī piebilda, ka neviens nezina, kāds ir Putina plāns A.

Uģis Lībietis: Ar smaidu un skumjām no Minskas
Uģis Lībietis: Ar smaidu un skumjām no Minskas

Visticamāk, ka vēl tikai dažas dienas Baltkrievijā turpināsies svētki. Hokeja čempionāts. Ne jau tikai tāpēc, ka čempionāta sauklis ir „Kopā mēs esam svētki!”, bet gan tāpēc, ka daudzi no baltkrieviem šādus demokrātijas svētkus pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā neatceras, vienlaicīgi apzinoties, ka tik drīz nekas tāds vairs arī neatkārtosies.

Uģis Lībietis: Ar samazgu sajūtu dvēselē
Uģis Lībietis: Ar samazgu sajūtu dvēselē

Kad man prasa, kādas ir emocijas pēc viesošanās Krimā, es parasti saku, ka dīvainas. Jā, tas bija interesants piedzīvojums. Tas bija nepieredzēts, bet ļoti vērtīgs darbs komandā. Tās noteikti ir neaizmirstamas emocijas. Taču šīs emocijas ir divējādas.

Uģis Lībietis: Tatāri. Krievi. Kontrasti. Pārdomas
Uģis Lībietis: Tatāri. Krievi. Kontrasti. Pārdomas

Teikšu atklāti, iepriekšējo dienu slavas dziesmas „zaļajiem vīrieņiem” – miera uzturētājiem Simferopolē  mani nedaudz šķebina. Tāpēc arī vakarā saņemtā ziņa, ka karaspēka bāzu blokāde vietām atcelta un notiek spēku atvilkšana no pozīcijām, radīja tādu nelielu cerību, ka varbūt šeit viss beigsies vēl ātrāk, nekā visi domājuši… Bet no rīta saņemtais apstiprinājums tam, ka viss notiek pavisam pretēji, protams, nozīmēja tikai to, ka darbs turpināsies pilnā sparā. Arī no rīta neviens nevarēja prognozēt, ka diena izvērtīsies tieši šāda.

Uģis Lībietis: Kijeva, Bogdana, Jura, Simferopole jeb kā «berkutietis» uzvaru pad**sa
Uģis Lībietis: Kijeva, Bogdana, Jura, Simferopole jeb kā «berkutietis» uzvaru pad**sa

Ja atklāti jāsaka, tad doties uz nemierīgu valsti ar nemierīgiem notikumiem nav nemaz tik patīkami. Nu, vismaz man tā nebija, pieņemot lēmumu tomēr doties uz Simferopoli Ukrainā, kur pēdējo dienu laikā risinājušies dažādi visai pretrunīgi vērtēti notikumi. Jāatzīstas, ka vēl pavisam nesen ne man, ne kādam citam nelikās, ka Krima varētu kļūt par tādu kā pasaules karsto punktu.
No vienas puses – Krievija un Ukraina taču ir brāļu valstis un šeit dzīvo brālīgās tautas. Taču nē! Pēdējo mēnešu notikumi (galvenokārt Krimā) ir apgriezuši vietējo pasauli kājām gaisā… Nu, vismaz no ārpuses tā izliekas. 
 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd