Sintija Ambote

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Senioriem liela interese par digitālo prasmju apguvi
Senioriem liela interese par digitālo prasmju apguvi
Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) izsludinājusi senioru pieteikšanos trešajam digitālo prasmju apmācības posmam. Projektā seniori var apgūt "Microsoft" un "Google" bezmaksas tiešsaistes programmas, kas pieejamas latviešu valodā. Tiešsaistes un klātienes mācībās pievērsta uzmanība arī digitālajai drošībai, jo seniori nereti ir krāpnieku mērķis. Savukārt Rīgas aktīvo senioru alianse aicina šādām apmācībām veidot arī valsts finansētu programmu.
Latvija pirmo reizi pārstāvēta prestižā Nobela laureātu pasākumā – uz Vāciju dosies jaunais zinātnie...
Latvija pirmo reizi pārstāvēta prestižā Nobela laureātu pasākumā – uz Vāciju dosies jaunais zinātnieks Rihards Ruska
Šovasar vairāk nekā 30 Nobela prēmijas ieguvēji un aptuveni 600 jauno zinātnieku piedalīsies jau 73. Nobela prēmijas laureātu sanāksmē Lindavā, Vācijā. Šis ir pirmais gads, kad pasākumā tiks pārstāvēta arī Latvija – turp dosies arī jaunais zinātnieks Rihards Ruska. Viņa darba dienas aizrit Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta laboratorijā, kurā viņš sintezē dažādas nanodaļiņas un pēta to luminiscenci, lai tās tālāk varētu izmantot medicīnā, tieši zāļvielu iedarbības izpētē.
Latvijā ik gadu noslīkst 7–10 bērni, Igaunijā 2–3. Kā situāciju vērtē drošas peldēšanas eksperti?
Latvijā ik gadu noslīkst 7–10 bērni, Igaunijā 2–3. Kā situāciju vērtē drošas peldēšanas eksperti?
Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vidēji 10 bērni vecumā līdz 19 gadiem. Galvenais iemesls – peldētprasmes trūkums un vājas zināšanas par drošību uz ūdens, norāda Peldēšanas federācija un organizācija "Peldēt droši". Taču peldēšanas apmācības skolās joprojām nav obligātas, un vienota programma skolām arvien nav izstrādāta. Turklāt finansējums pērn šādai iniciatīvai nav ticis atbalstīts.
ST koku ciršanas spriedums: Vides aizstāvji – tas ir vēsturisks, meža nozare nepadosies
(papildināts...
ST koku ciršanas spriedums: Vides aizstāvji – tas ir vēsturisks, meža nozare nepadosies (papildināts)
Satversmes tiesas spriedums, ar kuru atcelta norma par mazāka caurmēra koku ciršanu, ir vēsturisks un simbolizē 21. gadsimta resursu pārvaldību, uzskata Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis, atklājot – vides organizācijās notiek diskusijas par iespēju vērsties tiesā ar citiem vides jautājumiem. Tikmēr Meža īpašnieku biedrība aicinās Zemkopības ministriju izvērtēt atcelto normu un to virzīt atkārtoti.
Satversmes tiesa atceļ noteikumus par jaunāku koku ciršanu
(papildināts)
Satversmes tiesa atceļ noteikumus par jaunāku koku ciršanu (papildināts)
Valdības 2022. gadā pieņemtā norma par mazāka caurmēra koku ciršanu neatbilst Satversmei, nospriedusi Satversmes tiesa (ST), atceļot attiecīgos noteikumus. Tiesa uzsvēra, ka tiesiskajam regulējumam, kuram var būt būtiska ietekme uz vidi, ir jābūt vispusīgi izvērtētam, līdzsvarojot sabiedrības labklājības, vides un ekonomikas intereses.
Futbola stadiona būvniecībai Lucavsala izvēlēta pēc 9 vietu izvērtēšanas
(papildināts)
Futbola stadiona būvniecībai Lucavsala izvēlēta pēc 9 vietu izvērtēšanas (papildināts)
Rīgas domei (RD) drīz būs jālemj, vai Lucavsalā būt nacionālajam futbola stadionam. Vairāk nekā 10 hektāru zemes atvēlēšanu būvniecības iecerei jau atbalstījusi pašvaldības atbildīgā komiteja. Futbola federācija norāda, ka vieta izvēlēta, jo tā nepārklājas ar kādiem citiem apbūves plāniem un tā ir pilsētas centrā. Tikmēr iedzīvotāji pauduši bažas par stadionam izvēlēto vietu un ko tai nozīmēs jaunas infrastruktūras izbūve.
Darba inspekcija vēl izmeklē vienu no negadījumiem «Tukuma pienā»; traumētā ukrainiete par virzību n...
Darba inspekcija vēl izmeklē vienu no negadījumiem «Tukuma pienā»; traumētā ukrainiete par virzību neziņā
Pirms mēneša Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ziņoja par četriem ar darba drošību saistītiem negadījumiem "Tukuma piena" ražošanas cehos. Cietušie darbinieki traumējuši rokas, tostarp zaudēti pirksti. Uzņēmums norādīja, ka traumas saistītas ar pašu darbinieku pieļautajām kļūdām un neuzmanību. Vienā no gadījumiem tā secināja arī Valsts darba inspekcija, savukārt citu gadījumu, kurā kāda ukrainiete salauzusi plaukstu zem vienas no ražošanas iekārtām, inspekcija turpina izmeklēt. 
Zosu medībām līdz šim pieteikušās 20 saimniecības; pērn atļauju izmantoja mazāk nekā puse
Zosu medībām līdz šim pieteikušās 20 saimniecības; pērn atļauju izmantoja mazāk nekā puse
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) saņem pirmos lauksaimnieku pieteikumus limitētai migrējošo zosu ieguvei vietās, kur putni radījuši postījumus sējumiem. Līdz šim atbaidīšanu ar medībām pieteikušas 20 saimniecības, bet pagaidām izsniegtas divas atļaujas. Pavasara migrācijas laikā putnus ir aizliegts traucēt, tādēļ DAP vispirms aicina īstenot dažādas alternatīvas atbaidīšanas metodes. Līdz 15. maijam kopumā šādā veidā visā Latvijā iegūstamas ne vairāk kā 1000 zosu, bet pērn ar šīm atļaujām nomedītas 30 zosis.
Bioloģiskās lauksaimniecības zemnieki vēlas godīgu samaksu par produkciju
Bioloģiskās lauksaimniecības zemnieki vēlas godīgu samaksu par produkciju
Veikalos pārdotās bioloģiskās pārtikas īpatsvars joprojām ir neliels, tikmēr, piemēram, graudu pārstrādē pieprasījums pēc ekoloģiskiem graudiem patlaban ir liels. Arī bioloģiskās lauksaimniecības nozare pērn saskārusies ar vairākiem izaicinājumiem, bet par vienu no nākotnes prioritātēm "zaļās" saimniecības sauc godīgu samaksu par produkciju kopējā pārtikas ķēdē.  
Liepājā studente neizpratnē par pasniedzēja liegumu studiju darbā izmantot avotu krievu valodā
(papi...
Liepājā studente neizpratnē par pasniedzēja liegumu studiju darbā izmantot avotu krievu valodā (papildināts)
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Liepājas akadēmijā kādai studentei liegts studiju darbā izmantot avotus krievu valodā. RTU gan norāda, ka tā nav obligāta prasība, bet aicinājums studentiem pēc iespējas izmantot materiālus, kas rakstīti kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām. Studentu apvienība uzskata, ka materiāla oriģinālajai valodai gan nevajadzētu būt vienīgajam iemeslam, kādēļ to neizmantot pētniecībā.
Lēciens brīvdienās pieķerto dzērājšoferu skaitā aktualizē lielāku policijas klātbūtni uz ceļiem
Lēciens brīvdienās pieķerto dzērājšoferu skaitā aktualizē lielāku policijas klātbūtni uz ceļiem
Aizvadītajās brīvdienās pieaudzis reibumā pieķerto autovadītāju skaits. Lielākajai daļai no šiem autovadītājiem par braukšanu dzērumā sākts arī kriminālprocess. Satiksmes drošības eksperts norādīja, ka bez pastiprinātā soda būtiska satiksmes drošības atslēga ir tieši lielākai policijas klātbūtnei uz ceļiem. Tam piekrita arī Latvijas Radio Rīgas ielās apvaicātie autovadītāji, bet daļa arī secināja, ka tas šiem pārkāpējiem nav bieds, tāpēc jāmeklē citi risinājumi.
Latvijas zemnieki plāno šī gada protestus un prasības
Latvijas zemnieki plāno šī gada protestus un prasības
Jau tagad tiek domāts par iespējamiem zemnieku protestiem rudenī. Biedrības "Zemnieku saeimas" kongresā piektdien, 15. martā, vairums sanākušo pauda, ka darbu sezona jau sākusies, tāpēc ielās diez vai vēl varēs izbraukt. Bet, ja līdz rudenim, kad raža būs jau novākta, netiks izpildīts solītais, tad gan būs protesti – lielāki un skaļāki nekā līdz šim.
Pētījums: Jūras krasts Latvijā līdz gadsimta beigām varētu atkāpties pat par 35 metriem
Pētījums: Jūras krasts Latvijā līdz gadsimta beigām varētu atkāpties pat par 35 metriem
Latvijā jūras krasts līdz šī gadsimta beigām varētu atkāpties par 25 līdz 35 metriem erozijas dēļ, prognozēts jaunajā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pētījumā. Prognozes veiktas, analizējot satelīta datus un prognozētos jūras līmeņa pārmaiņu scenārijus Latvijas teritorijā. Piekrastes pašvaldībām, kur tiks apdraudēti būtiski infrastruktūras objekti, jāmeklē risinājumi, kas nereti ir izaicinoši un naudietilpīgi, norādīja Pašvaldību savienība.
Cilvēki ar invaliditāti baidās aizstāvēt savas tiesības tiesā sarežģītā procesa dēļ
Cilvēki ar invaliditāti baidās aizstāvēt savas tiesības tiesā sarežģītā procesa dēļ
Cilvēki ar invaliditāti baidās aizstāvēt savas tiesības tiesā sarežģītā procesa dēļ, secinājusi invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons". Tāpat šiem cilvēkiem nereti trūkst naudas juridiskiem pakalpojumiem. Noslēdzot divu gadu projektu par cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzību, organizācija cer uzlabot cilvēku zināšanas par tiesāšanās procesu, kā arī vairot tiesu darbinieku izpratni par cilvēkiem ar dažāda veida traucējumiem. Vienlaikus projekta laikā cilvēki dalījušies ar savu pieredzi, cīnoties par tādām tiesībām kā vides pieejamība vai iekļaujoša izglītība.
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki
(papildināts)
FOTO: Rīgā protestē mežsaimnieki un lauksaimnieki (papildināts)
Rīgā šodien aizvadīts vērienīgs mežsaimnieku un lauksaimnieku protests, pulcējot teju 1000 dalībnieku. Protestētāji no dažādiem reģioniem pulcējās pie Ministru kabineta ar smago tehniku, plakātiem, spaiņiem, siena dakšām un lāpstām, kā arī pretī valdības namam bija uzslējuši milzu koka krēslu bez vienas kājas. Meža īpašnieki aicināja valdību ieviest taisnīgas kompensācijas par ierobežojumiem, ja zeme tiek nodota dabas aizsardzībai. Tāpat zemnieki un mežsaimnieki joprojām protestē pret birokrātiju nozarē un iestājas par atsevišķām prasībām, kuras pauduši protestos jau pirms mēneša.
Sākoties siltākam laikam, Latvijas reģionos konstatē būtiskus vides pārkāpumus
Sākoties siltākam laikam, Latvijas reģionos konstatē būtiskus vides pārkāpumus
Sākoties siltākam laikam, konstatēti būtiski vides pārkāpumi dažādos Latvijas reģionos. Nedēļas laikā Valsts vides dienestā vērsušies iedzīvotāji ar 30 sūdzībām. Konstatēto pārkāpumu vidū – ar kanalizācijas saturu piesārņota teritorija Ķekavas novadā, kādā Vidzemes pagastā neatbilstoši vidē uzglabāti naftas produkti, savukārt Zemgalē, Bauskas novadā, nelegāli aizbērts Vārnupes posms.
«Rīgas mežu» briežu dārza vietā taps vides izglītības centrs
«Rīgas mežu» briežu dārza vietā taps vides izglītības centrs
"Rīgas mežu" briežu dārza dzīvniekus pakāpeniski transportē uz briežu audzētavu Vidzemē, bet nākotnē dārza vietā taps vides izglītības centrs, koki netiks izcirsti. Ap 50 dzīvnieku lielā ganāmpulka vērtība patlaban ir apmēram 7000 eiro, bet briežu uzturēšana izmaksājusi 40 tūkstošus gadā. Pašvaldības uzņēmums jau ilgstoši meklēja risinājumu dārza slēgšanai. Tam gan joprojām iebilst Ogres iedzīvotāju grupa, kas uzskata, ka lēmums atbrīvoties no briežiem ir pretrunā ar videi draudzīgu saimniekošanu un sabiedrība nav pietiekami iesaistīta lēmuma pieņemšanā. 
Kā vērtēt kritiku raisījušo LSM.lv komiksu? Mākslinieku savienības vadītāja, karikatūrista un ombude...
Kā vērtēt kritiku raisījušo LSM.lv komiksu? Mākslinieku savienības vadītāja, karikatūrista un ombudes viedoklis
Jau vairākas dienas plašu interneta lietotāju kritiku izpelnījies portāla LSM.lv publicētais mākslinieces Gundegas Evelones "Cūku komikss" tieši Krievijas sāktā kara Ukrainā gadadienā. Komiksā dažādu aktuālu notikumu galvenie varoņi tiek attēloti kā cūkas. Šoreiz tā tika attēloti Ukrainas kareivji, kas cīnās pret Krieviju. Medija rīcību tuvākajās nedēļās izvērtēs ombude Anda Rožukalne, kura secina, ka medija redakcija pietiekami nenovērtēja ukraiņu iespējamo aizskārumu. Tikmēr Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins pārliecināts, ka karikatūru nevajadzēja atsaukt.
«Atbalsts Ukrainai – mūsu drošība.» Latvijā kara otrajā gadadienā uzsver nepieciešamību palīdzēt līd...
«Atbalsts Ukrainai – mūsu drošība.» Latvijā kara otrajā gadadienā uzsver nepieciešamību palīdzēt līdz uzvarai (papildināts)
Otrajā gadadienā, kopš Krievija sāka pilna apmēra iebrukumu pret Ukrainu, vairākas pašmāju amatpersonas uzsvēra nepieciešamību turpināt atbalstīt Ukrainu, jo šī valsts cīnās arī par Latvijas drošību un brīvību. Lietainajā sestdienā izteikt atbalstu Ukrainai pie Brīvības pieminekļa Rīgā pasākumā "Kopā līdz uzvarai!" bija sanākuši vairāki simti cilvēku. Dažādi Ukrainas atbalsta un piemiņas pasākumi notika arī citviet Latvijā.
Policijā sāk lietu pret būvfirmu «Velve» par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa dokumentu pazušanu
(pa...
Policijā sāk lietu pret būvfirmu «Velve» par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa dokumentu pazušanu (papildināts)
Valsts policijā sākts kriminālprocess pret būvfirmu "Velve" saistībā ar Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības dokumentācijas pazušanu. Slimnīcas pārstāvji pieļauj, ka būvobjekta dokumenti savākti, lai apgrūtinātu slimnīcas turpmākos celtniecības plānus un sadarbību ar nākamo būvnieku. Savukārt "Velve" savu mantu un dokumentu paņemšanu no būvobjekta teritorijas uzskata par likumīgu un pārmetumus noliedz.  
FOTO: Stradiņa slimnīca pārņem jaunā korpusa būvlaukumu
(papildināts)
FOTO: Stradiņa slimnīca pārņem jaunā korpusa būvlaukumu (papildināts)
Policijas uzraudzībā trešdienas, 21. februāra, rītā sākās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā A2 korpusa būvlaukuma pārņemšana. Abas puses – slimnīca un būvnieks "Velve" – piesaistījušas juristus un apsardzes kompānijas, novēroja Latvijas Televīzija. Būvnieks slimnīcas pārstāvjus būvlaukumā ielaida pēc gandrīz trim stundām, tādējādi slimnīca pārņēmusi būvobjektu savā valdījumā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd