Aija Kinca

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ukrainas brīvprātīgo bataljona mediķe Sarmīte Cīrule iegūst seržantes pakāpi
Ukrainas brīvprātīgo bataljona mediķe Sarmīte Cīrule iegūst seržantes pakāpi
Seržante Sarmīte Cīrule! Tā no šodienas jāuzrunā Ukrainas brīvprātīgo aizstāvju bataljona "Karpatska Sič" galvenā mediķe Sarmīte Cīrule, jo viņai piešķirta seržantes pakāpe. Sarmīte nav vienīgā latviete, kas cīnās par Ukrainas un reizē Latvijas neatkarību. Bet viņa ir pirmā ārzemniece, kam armijas virspavēlniecība piešķīrusi šo pakāpi.
Uzņēmumā «ZZ Dats» Latvijas dzimšanas dienu jau tradicionāli svin kopā
Uzņēmumā «ZZ Dats» Latvijas dzimšanas dienu jau tradicionāli svin kopā
Bērnudārzos, skolās un darbavietās – daudz kur jau šodien sākušās Latvijas 105. dzimšanas dienas svinības. Olas ar ķilavām, bietes ar dīgstiem, biezpiens un, protams, rupjmaize. Sācies kā joks, nu šī jau ir uzņēmuma "ZZ Dats" tradīcija Latvijas dzimšanas dienu ieskandināt ar kopīgu dziedāšanu un sviestmaižu ēšanu.
Veselības ministrs aicina ikvienu vīrieti sekot savai veselībai un laikus veikt analīzes
Veselības ministrs aicina ikvienu vīrieti sekot savai veselībai un laikus veikt analīzes
Vienkāršs izmeklējums reizi divos gados, kas dod sirdsmieru pašam un ģimenei – tā ārsti dēvē PSA jeb priekšdziedzera specifiskā antigēna analīzes, kas vīriešiem ļauj agrīni atklāt un izārstēt prostatas vēzi. Veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība") aicina ikvienu vīrieti domāt tālredzīgi, sekot savai veselībai un laikus veikt analīzes.
Priekšlaikus dzimušo bērnu vecākus aicina nepadoties grūtībām; rada īpašu padomu bukletu
Priekšlaikus dzimušo bērnu vecākus aicina nepadoties grūtībām; rada īpašu padomu bukletu
Piektdien pasaulē atzīmēs priekšlaikus dzimušo bērnu dienu. Lai palīdzētu tiem vecākiem, kuru mazuļa gaidīšanas laiku kājām gaisā apgriež bērniņa ierašanās pasaulē daudz ātrāk nekā plānots, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) radījusi īpašu ceļvedi un padomu materiālu. To saņems ikviens tētis un mamma, kam tas būs nepieciešams. 
Ukrainai ziedotos autobusus aicina piepildīt ar mantām bumbu patvertnēm
Ukrainai ziedotos autobusus aicina piepildīt ar mantām bumbu patvertnēm
Ceļam uz Černihivu Ukrainā tiek gatavoti desmit "Rīgas satiksmes" autobusi, un ikviens aicināts palīdzēt tos piepildīt ar lietām un mantām, kas noder bumbu patvertnēs. Tie ir gan bērnu autiņi un higiēnas preces, gan siltas segas un drēbes. Bet mazie ukraiņi īpaši priecājas par rotaļlietām, krāsainajiem zīmuļiem un papīru.
Avārija Mārupē aktualizē drošības jostu lietošanu autobusos
(papildināts)
Avārija Mārupē aktualizē drošības jostu lietošanu autobusos (papildināts)
Svētdien Mārupes novadā notikusī vieglās automašīnas un autobusa avārija, kurā gāja bojā divi cilvēki un 19 cilvēki cietuši, raisījusi diskusijas arī par drošības jostu lietošanu autobusos. Pasažieru pārvadātajam nav zināms, vai pasažieri konkrētajā reisā izmantoja drošības jostas,  bet Autotransporta direkcija atzīst – var nojaust, ka lielāka daļa autobusu pasažieru drošības jostas nelieto.
«Bruņotava.lv» gādā aptieciņas Ukrainas karavīriem
«Bruņotava.lv» gādā aptieciņas Ukrainas karavīriem
Lai kaujas laukā ievainots karavīrs izdzīvotu, pirmā palīdzība jāsniedz uz vietas. Viss nepieciešamais asiņošanas apturēšanai atrodas mazā paciņā, kuras Ukrainas frontē joprojām trūkst. Tā ir karavīra aptieciņa, kurā ir žņaugs, pārsēji un arī ierīce plaušu ventilēšanai, ja karavīrs smok. Jau 200 aptieciņas Ukrainas karotājiem sagādājis latvietis
Lāčplēša dienā sabiedrībai atvērs atjaunoto Uzvaras parku 
(papildināts)
Lāčplēša dienā sabiedrībai atvērs atjaunoto Uzvaras parku  (papildināts)
Vieta, kas vēl nesen daudziem saistījās ar okupācijas laika pieminekli, sarkanu tulpju paklāju un krievu valodā dziedātām dziesmām 9. maijā, pēc pieminekļa nogāšanas ieguvusi citu identitāti – Uzvaras parkā Pārdaugavā izbūvēta skrituļošanas un slēpošanas trase, soliņi, šūpoles, Baltijā unikāls ainaviskais skeitparks, trīs tuneļi, divi tilti. Pēc pārbūves tā ir vieta, kur var gan atpūsties, gan sportot, gan baudīt pilsētu no cita skatu punkta. Plašākai publikai šo vietu atklās sestdien, 11.novembrī. 
Meitas vēršas inspekcijā par mirušās mammas pēdējām dienām «Stradiņos» – sāpes un personāla vienaldz...
Meitas vēršas inspekcijā par mirušās mammas pēdējām dienām «Stradiņos» – sāpes un personāla vienaldzība
Kā tas var būt, ka skābekļa masku pacientam prot uzlikt tikai daži? Kā var klausīties sāpju kliedzienus nereaģējot? Kāpēc tik grūti pateikt dažus mierinājuma vārdus no bailēm raudošam cilvēkam? Divas māsas vērsušās Veselības inspekcijā, lūdzot vērtēt viņu mammas pēdējās dienas Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) – gan ārstēšanas kvalitāti, gan personāla attieksmi.
Izmēģināju ap 50 vielām. Brīnums, ka esmu dzīvs. No narkotikām atkarīgā stāsts
Izmēģināju ap 50 vielām. Brīnums, ka esmu dzīvs. No narkotikām atkarīgā stāsts
Šī ir narkomānu paaudze, atzīst 31 gadu vecais Dāvis, kurš jau 293 dienas jeb vairāk nekā deviņus mēnešus ir skaidrā. Narkoloģiskās rehabilitācijas programma ilgst gadu. Viņš dzīvo Motivācijas centrā slimnīcā "Ģintermuiža". Tās laikā Dāvis, tāpat kā citi, raksta savu atkarības vēsturi, analizē sevi, mācās dzīvot tālāk. Viņš atzīstas, ka ir ļoti bail, jo atkarību gūstā pavadīti 15 gadi.
Mirušā zīdaiņa tēvs: Bezvēsts pazudusī sieva ārstējusi pēcdzemdību depresiju
(papildināts)
Mirušā zīdaiņa tēvs: Bezvēsts pazudusī sieva ārstējusi pēcdzemdību depresiju (papildināts)
Valsts policija un zemessargi sestdien turpina meklēt bezvēsts pazudušo sievieti pēc tam, kad pamestas automašīnas salonā tika atrasts miris viņas mazulis. Meklēšanā iesaistīti arī nevalstisko organizāciju brīvprātīgie. Valsts policija aicina iedzīvotājus, kuri varētu būt redzējuši sievieti vai kas varētu palīdzēt viņas meklēšanā ar noderīgu informāciju, zvanīt pa tālruņa numuru 110.
Tūju rakstā nomaskēti auto uz Ukrainas fronti ved ziemas formas un krāsniņas
Tūju rakstā nomaskēti auto uz Ukrainas fronti ved ziemas formas un krāsniņas
Apvidus auto, kas nokrāsoti tūju rakstā, lai Ukrainas karavīri varētu pēc iespējas labāk maskēties. "Lāču" rupjmaize, Latvijā radīti lēcu ēdieni, šūtas ziemas armijas formas, droni, ierakumu krāsniņas un vēl, un vēl. Šodien no Jelgavas tieši uz Ukrainas fronti startēja jau 53. palīdzības konvojs, kuru organizē ukraiņu biedrības, kas darbojas Latvijā. Cilvēki, kas karavīriem palīdz regulāri, novērojuši, ka frontē noder pilnīgi viss – pat rupjmaizes iepakojuma maisiņi.
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plāno pabeigt līdz 2025. gada pavasarim
(papildināts)
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plāno pabeigt līdz 2025. gada pavasarim (papildināts)
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plānots pabeigt 2025. gada pavasarī. Paredzēts, ka cietušie un bojāgājušo tuvinieki Atceres parkā varēs netraucēti noturēt piemiņas brīžus, bet pārējiem iedzīvotājiem tā būs mierīgas atpūtas vieta. Iedzīvotāji priecājas par jauno ieceri, bet vienlaikus atzīst, ka vietas labiekārtošana krietni iekavējusies, jo apritējuši jau 10 gadi, kopš dzīvību zaudēja 54 cilvēki, sabrūkot lielveikalam "Maxima".
Stradiņa slimnīcas būvniecības risku ēnā atceļ tās valdi; risks zaudēt 70 miljonus eiro
(papildināts...
Stradiņa slimnīcas būvniecības risku ēnā atceļ tās valdi; risks zaudēt 70 miljonus eiro (papildināts)
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) padome izteikusi neuzticību līdzšinējai valdei un uz gadu iecēlusi jaunu pagaidu valdi trīs locekļu sastāvā ar kompetencēm vadībā, ārstniecībā un finansēs. Šāds soli sperts laikā, kad slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā risks zaudēt Eiropas Savienības līdzfinansējumu pieaudzis līdz 70 miljoniem eiro.
Narkoloģe: Jaunākajam pacientam-alkoholiķim ir 10 gadi
Narkoloģe: Jaunākajam pacientam-alkoholiķim ir 10 gadi
12 gadi. Tik vecs ir jaunākais alkoholiķis, kuru patlaban ārstē valsts programmā. Jelgava ir vienīgā vieta Latvijā, kur bērni, kas dzer, tiek uzņemti motivācijas programmā. Iespējams, ārstētos arī jaunāki – jo ambulatori jaunākais pacients ārstei Lilitai Caunei ir 10 gadus vecs, bet programma paredzēta bērniem tikai no šāda vecuma. Plaši pieejamie grādīgie dzērieni, plostošana ģimenē un pusaudžu vecāku liekulīgā attieksme – labāk lai dzer, ka tikai nelieto narkotikas, – narkologiem darbu nodrošina nepārtraukti.
Dzīve tikai sākas – māsa ziedo aknu savam jaunākajam brālim
Dzīve tikai sākas – māsa ziedo aknu savam jaunākajam brālim
Vasaras vidū klīnikā Hamburgā jaunam pacientam no Latvijas veikta aknas transplantācija no dzīva donora. Orgāna ziedotāja ir viņa māsa. Un, lai gan operācijas izmaksas sedza Latvijas valsts, reizē gaišu un skumju noskaņu dod vēl kāds fakts – septiņus gadus pēc kādas jaunas meitenes nāves viņai savulaik saziedotā nauda devusi iespēju dzīvot citam jaunam cilvēkam.
Ukraiņu ārsti Rīgā apgūst mikroķirurga prasmes – talkā nāk pat vistas
Ukraiņu ārsti Rīgā apgūst mikroķirurga prasmes – talkā nāk pat vistas
Mūsu frontes līnija ir spilgti izgaismotā slimnīcas operāciju zāle. Taču, lai glābtu ievainotos karavīrus, arī mums jāmācās jauni paņēmieni, atzīst trīs ukraiņu ķirurgi, kuri Ārlietu ministrijas finansēta projekta ietvaros dzīvo un mācās Latvijā. Reāli tas nozīmē, ka jau no agra rīta līdz vēlai naktij viņi stažējas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS). Tur viņi apgūst, kā cīnīties ar infekcijām, kas šobrīd slimnīcās Ukrainā ir ļoti akūta problēma, un mikroķirurga iemaņas. Lai iemācītos sašūt vissmalkāko cilvēka asinsvadu, talkā nāk vistas.  
Tas, kā lieto Latvijā, «norauj jumtu». No alkohola atkarīgā Valda stāsts
Tas, kā lieto Latvijā, «norauj jumtu». No alkohola atkarīgā Valda stāsts
Valdis ir jauns vīrietis, kurš dzīvo īpašā motivācijas programmā, kas izveidota psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ģintermuiža" Jelgavā un domāta cilvēkiem ar atkarībām. Valdis ir strādājis ārzemēs, atkarības dēļ nokļuvis cietumā un izsūtīts atpakaļ uz Latviju. Latvija pelnīti tiekot dēvēta par zemi, kura dzer. Arī viņš uzsver, ka nekur alkohols nemaksā tik lēti un nav pieejams tik viegli kā dzimtenē. 
Nopirkt pili. Jānim Dubinskim cerība atjaunot Zentenes muižu un pulcēt apkaimes ļaudis
Nopirkt pili. Jānim Dubinskim cerība atjaunot Zentenes muižu un pulcēt apkaimes ļaudis
Septembra pēdējā dienā Tukuma novada Zentenē gāja karsti – desmitiem cilvēku atsaucās aicinājumam nākt palīgā iztīrīt un atjaunot kādreizējo fon Līvenu dzimtas īpašumu, vēlāk pamatskolu – Zentenes muižas pili. To no Krievijas pilsoņa Sergeja Bezstuževa atpircis Jānis Dubinskis un aicināja talkā ikvienu, kurš tic idejai, ka ēku un apkārtni var atjaunot un sakopt. Daudzi vietējie šai skolā ir mācījušies, citi – strādājuši. Tā ir viņu visu pils!
«Mūsu misija ir arī sabiedrības izglītošana». LTV raidījumam «Aizliegtais paņēmiens» – 10 gadi
«Mūsu misija ir arī sabiedrības izglītošana». LTV raidījumam «Aizliegtais paņēmiens» – 10 gadi
Trešdien, 11. oktobrī, desmit gadi aprit Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam, kura žurnālistus ļoti daudzi labāk redz ejam prom, nekā nākam šurp. Un, kad viņi raidījuma pašreklāmā paziņo nozari, kurā atkal izdevies iefiltrēties, lai atklātu, kā ir patiesībā, elpu aiztur gan iesaistītie, gan skatītāji. Jubileja ir Gunta Bojāra veidotajam un vadītajam raidījumam "Aizliegtais paņēmiens".  
Stradiņa universitātē atklāj Baltijā pirmo militārās medicīnas studiju kursu
(papildināts)
Stradiņa universitātē atklāj Baltijā pirmo militārās medicīnas studiju kursu (papildināts)
Topošie ārsti Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šoruden sāks apgūt militārās medicīnas kursu. Baltijas valstīs tas būs pirmais tāds kurss, kurā studenti apgūs iemaņas ārstēt dažādus ievainojuma veidus, kurus nevar iegūt ikdienas dzīvē, atklājot kursu, norādīja universitātes rektors. Tas nozīmēs, ka pēc universitātes absolvēšanas topošajiem mediķiem būs unikālas zināšanas.  
Labo darbu nedēļā jau 15. gadu aicina darīt labu
Labo darbu nedēļā jau 15. gadu aicina darīt labu
Šodien Latvijā sākas Labo darbu nedēļa. Tās rīkotāji, labdarības organizācija "palīdzēsim.lv", jau 15 gadus pēc kārtas aicina skatīties pasaulē redzīgākām acīm un pamanīt kādu, kam nepieciešama palīdzība. Tas var būt kaimiņš, kāds tuvs cilvēks vai svešinieks. Un arī labais darbs var būt jebkas. Mākslas terapeite Inga Bitēna visu šo nedēļu vadīs bezmaksas nodarbības tiem, kuriem parasti mākslas terapijai nav laika.  
Latvieši kravas automašīnā uzbūvē dronu komandpunktu Ukrainas armijai
Latvieši kravas automašīnā uzbūvē dronu komandpunktu Ukrainas armijai
Karš Ukrainā noteikti ir arī augsto tehnoloģiju un dronu karš. Bezpilota lidaparāti izlūko, ļauj sasniegt nesasniedzamas teritorijas un diemžēl nes nāvi. Tieši tādēļ divi uzņēmīgi latvieši – Aigars Loss un Artūrs Kristlībs – Ukrainas armijas vajadzībām uzbūvējuši labi aprīkotu dronu komandcentru. Tas iebūvēts kādreizējā padomju laika armijas automašīnā ZIL un jau drīzumā dosies uz fronti. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd