Ārpus ētera / Esejas
Edijs Šauers: Attēls, vardarbība, dzīve
Edijs Šauers: Attēls, vardarbība, dzīve

Notikumi Ukrainā, "Islāma valsts" video materiāli, apšaude „Charlie Hebdo” redakcijā, grautiņi Frankfurtē, Borisa Ņemcova slepkavība, aviokatastrofa Alpos… Tie ir tikai daži pēdējā gada, pat mēnešu un dienu sociālpolitiskie notikumi, kas pārpludinājuši masu medijus ar vardarbību demonstrējošiem attēliem. 

Filips Rufs: Blusas karš
Filips Rufs: Blusas karš

Savā otrajā esejā lsm.lv britu vēsturnieks Filips Rufs apskata latviešu pilsoniskās pretošanās Krievijas imperiālismam precedentus un jautā, kādas mācības iespējams gūt.

Edijs Šauers: Abortu politika - vai zīle jau ir ozols?
Edijs Šauers: Abortu politika - vai zīle jau ir ozols?

Ne visi politiski virzītie un pieņemtie lēmumi tiek publiski apspriesti un nonāk mediju un sabiedrības uzmanības fokusā, taču ir lēmumi, kuri pat apzināti tiek padarīti par publiskiem dažādu iemeslu dēļ, piemēram, lai, uzturot to aktualitāti publiskajā telpā, lēmumu virzītāji var sev pievērst uzmanību, piemēram, demonstrējot izlēmību un darboties spēju. Tas ļauj „noteikt dienas kārtību” publiskajā telpā, neļaujot par sevi aizmirst vēlētājiem. 

Filips Rufs: Rēgs, kas vajā Latviju
Filips Rufs: Rēgs, kas vajā Latviju

Britu vēsturnieks Filips Rufs (Philip Ruff) ir sarakstījis grāmatu "Pa stāvu liesmu debesīs: nenotveramā latviešu anarhista Pētera Māldera laiks un dzīve”, kuru izdevusi "Dienas grāmata" (Rīga, 2012). Tas ir aizraujošs stāsts par slavenā latviešu anarhista dzīvi un laiku, kurā viņš dzīvoja. Ekskluzīvā esejā eng.lsm.lv viņš apraksta pārdomas par Latvijas nesenās pagātnes dažām ēnainākajām pusēm un jaunu mēģinājumu pavēstīt šo stāstu filmā...

Bernārs Sordē: Ārlietas – iekšlietas
Bernārs Sordē: Ārlietas – iekšlietas

Piedāvājam pēdējo no trīspadsmit - Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Nost ar haosa ekonomiku!
Bernārs Sordē: Nost ar haosa ekonomiku!

Piedāvājam divpadsmito no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Lielā mobilitāte
Bernārs Sordē: Lielā mobilitāte

Piedāvājam vienpadsmito no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Solidaritāte vs. sāncensība
Bernārs Sordē: Solidaritāte vs. sāncensība

Piedāvājam desmito no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Cilvēka-dabas būtnes pretestība
Bernārs Sordē: Cilvēka-dabas būtnes pretestība

Piedāvājam devīto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Cilvēka daba nemīl tukšumu
Bernārs Sordē: Cilvēka daba nemīl tukšumu

Piedāvājam astoto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Spekulatīvā avantūra «Kapitāls un Darbs»
Bernārs Sordē: Spekulatīvā avantūra «Kapitāls un Darbs»

Piedāvājam septīto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Kādu enerģiju ražot?
Bernārs Sordē: Kādu enerģiju ražot?

Piedāvājam sesto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu" – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Atgūt migrācijas jēgu
Bernārs Sordē: Atgūt migrācijas jēgu

Piedāvājam piekto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu” – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Vairāk taisnīguma – jā, bet kāda?
Bernārs Sordē: Vairāk taisnīguma – jā, bet kāda?

Piedāvājam ceturto no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu” – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Bernārs Sordē: Pārskatīt Izglītību un Pētniecību
Bernārs Sordē: Pārskatīt Izglītību un Pētniecību

Piedāvājam trešo no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu” – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, postindustriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

 

Bernārs Sordē: Kultūras atjaunotne
Bernārs Sordē: Kultūras atjaunotne

Piedāvājam otro no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu” – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, post-industriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

Franču intelektuāļa Bernāra Sordē rakstu  „Iespējamā Eiropa” pirmpublicējums – lsm.lv
Franču intelektuāļa Bernāra Sordē rakstu „Iespējamā Eiropa” pirmpublicējums – lsm.lv

Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv sadaļā „Ārpus ētera” lasītājiem piedāvā iepazīties ar franču intelektuāļa un domātāja Bernāra Sordē (Bernard Sordet) iepriekš nekur nepublicētu rakstu sēriju, kas veltīta Latvijai.

Bernārs Sordē: Uzspiestā telpas un laika loģika
Bernārs Sordē: Uzspiestā telpas un laika loģika

Piedāvājam pirmo no trīspadsmit Bernāra Sordē rakstiem, kuros autors rosina mūs domāt un diskutēt par „Iespējamo Eiropu” – kādu mēs to vēlētos redzēt. Autors rakstos iztirzā pasaulē un sabiedrībā notiekošās izmaiņas jeb sociodinamiku un saskata potenciālu jauna – solidāras autonomijas vitālās enerģijas – laikmeta atnākšanai, kas pieliks punktu pašreizējai, post-industriālās finansializācijas ērai. Raksti iepriekš nekur nav publicēti.

 

 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd